Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

NIPT-test vergoed voor zwangere vrouw

NIPT-test zwangerDe niet invasieve prenatale test, oftewel de NIPT-test wordt vanaf 1 april vergoed voor zwangere vrouwen. Dat laat minister Edith Schipper weten. Dit geldt voor vrouwen die een verhoogd risico hebben om een kind op de wereld te zetten met een ernstige erfelijke aandoening, zoals het Syndroom van Down, syndroom van Edwards of het syndroom van Patau . 

Het voordeel van de NIPT-test boven de al beschikbare vlokkentest en de vruchtwaterpunctie is dat deze test geen verhoogd risico op een miskraam met zich mee brengt. Bij deze test wordt er bloed afgenomen van de zwangere vrouw. Het DNA van de foetus dat hierin voorkomt, wordt getest op afwijkingen.

Vergoeding NIPT-test bij verhoogd risico op aandoeningen

Om in aanmerking te komen voor de vergoeding van de NIPT-test moet er wel een verhoogd risico zijn. Dit verhoogde risico wordt vastgesteld aan de hand van de medische voorgeschiedenis of uit het resultaat van de combinatietest, bestaande uit een bloedtest en een echo. Blijkt hieruit een verhoogd risico op ernstige erfelijke aandoeningen, dan wordt het vervolgonderzoek vergoed.

Minister Schippers laat hierbij ook weten dat voor vrouwen van 36 jaar en ouder de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie per 1 januari 2015 niet meer toegankelijk worden gesteld. Dit doet zij in opvolging van advies door de Gezondheidsraad. Reden hiervoor is dat de combinatietest het risico op chromosoomafwijking beter voorspelt dan alleen de (hogere) leeftijd.

Laatste update op 14 januari 2017 – 11:25 door .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344