Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

De NIPT voor alle zwangere vrouwen in Nederland

Laatste update op 17 november 2016 – 16:24 door .

Minister Schippers liet aan de Tweede kamer weten dat zij de Niet-invasieve Prenatale Test (NIPT) beschikbaar wil laten stellen voor alle zwangere vrouwen in Nederland. Vanaf 1 april 2014 is het in Nederland al mogelijk de NIPT uit te voeren bij zwangere vrouwen, echter wordt de test op dit moment alleen uitgevoerd als je een verhoogd risico op afwijkingen hebt.

plaatje nipt

Wat is de NIPT precies?

De NIPT is een Niet-Invasieve Test waarmee bloed van de zwangere vrouw getest wordt om mogelijk bepaalde afwijkingen van het ongeboren kind, zoals trisomie 21 (Down Syndroom) op te sporen. Als de combinatietest heeft aangetoond dat er een verhoogd risico is op het downsyndroom kun je de NIPT laten uitvoeren. Met deze test heb je geen verhoogd risico op een miskraam. De uitslag van de Test kan afwijkend of niet-afwijkend zijn. Als de uitslag niet-afwijkend is dan is de kans erg klein dat er toch sprake is van een chromosoomafwijking. Is de uitslag afwijkend dan is de kans erg groot dat de baby een chromosoomafwijking heeft. om een diagnose te kunnen stellen kun je alsnog een vruchtwaterpunctie of vlokkentest laten doen.

Vrij beschikbaar

Vóór 2014 was het nog helemaal niet toegestaan om de NIPT uit te voeren. Als er een verhoogd risico was op een chromosoomafwijking werd er een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie gedaan om de uitslag te bevestigen. Dit bracht een risico op een miskraam met zich mee, omdat er bij deze behandelingen wordt geprikt in de placenta of het vruchtwater.

Omdat de test wel vrij beschikbaar is in België en Duitsland kozen veel Nederlandse vrouwen ervoor om daar naartoe af te reizen om de NIPT te laten afnemen.

Vergoeding NIPT

De counseling en de 20-weken echo krijg je altijd vergoed vanuit de basisverzekering. Op dit moment valt de NIPT onder het eigen risico. Het is nog niet duidelijk of de NIPT in de toekomst vergoed zal worden door de zorgverzekering. Verwacht wordt dat er een eigen bijdrage gevraagd gaat worden. Een eventuele vergoeding of een gedeelte daarvan zal niet eerder plaatsvinden dan 1 januari 2017.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344