Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

NZa onderzoekt cadeaus bij overstap zorgverzekering

Health insurance

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt of zorgaanbieders cadeaus en geld mogen geven aan patiënten die overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Mensen die zich laten verleiden door cadeaus bij het kiezen van hun polis lopen het risico dat deze polis niet aansluit bij hun zorgbehoefte, denkt de NZa.

Health insurance

Smartphone van 800 euro

Aanleiding voor het onderzoek is een actie van de Apeldoornse verslavingskliniek SGGZ, waar patiënten een gratis iPhone XR ter waarde van 800 euro krijgen als zij een restitutiepolis afsluiten die gunstig is voor de zorgaanbieder. De patiënten moeten dan wel een behandeling bij de verslavingskliniek van 12 weken volgen en afmaken.

Meer declareren

Een restitutiepolis staat voor volledige zorgvrijheid, aldus SGGZ. Maar restitutiepolissen zijn voor patiënten in de regel duurder dan naturapolissen. Zorgaanbieders kunnen echter voor patiënten met een restitutiepolis meer geld per behandeling declareren bij de zorgverzekeraars. Bij naturapolissen vergoeden de verzekeraars alleen de kosten van zorgaanbieders waarmee een contract is afgesloten. Kiest de patiënt voor een zorgaanbieder zonder contract, dan wordt maar een deel van het tarief vergoed. Patiënten met een restitutiepolis hebben recht op een volledige vergoeding, ook als een zorgaanbieder zoals SGGZ geen contract heeft met de verzekeraar.

Zorgverzekeraars reageerden boos

Onder meer VGZ en ONVZ reageerden boos op deze praktijken. Zij vinden dat zorggeld op deze manier wordt misbruikt. Ook belangenbehartiger Zorgverzekeraars Nederland laat weten dat we geld dat voor zorg bestemd is, ook aan zorg moeten besteden.

Lees ook: Wat is een naturapolis?

De NZa gaat onderzoeken of het geven van geld of cadeaus in strijd is met de zorgverzekeringswet (Zvw) of de wet marktordening gezondheidszorg (Wmg). Als dat zo is, zegt de NZa te zullen ingrijpen. Mocht de wet toch ruimte laten voor dit soort acties, dan gaat de toezichthouder met het ministerie van VWS praten om een oplossing te zoeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2021 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344