Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar als je astma hebt

Laatste update op 17 december 2018 – 11:18 door Monique Huijdink.

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen waarvoor medicatie nodig is. Symptomen van astma zijn kortademigheid, piepend ademen of hoesten. Deze klachten ontstaan doordat de luchtwegen geprikkeld reageren op allerlei stoffen. De belangrijkste astma medicijnen zijn luchtwegverwijders en ontstekingsremmers. Waar moet je op letten als je wilt overstappen naar een andere zorgverzekeraar als je astma hebt?

Chronische ziekte

Voor medicijnen voor verschillende chronische ziektes krijg je een vergoeding vanuit de basisverzekering of vanuit de aanvullende zorgverzekering. Stel je gebruikt medicijnen voor astma en je overweegt over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Dan is het goed om te checken of je medicijnen op de lijst van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) staan. Want in het GVS staan alle medicijnen geregistreerd die door de basisverzekering van alle zorgverzekeraars worden vergoed.

Vergoeding niet-geregistreerde geneesmiddelen

Gebruik je medicijnen die niet op deze lijst staan dan kun je hier een aanvullende zorgverzekering voor afsluiten. Als je geen aanvullende verzekering afsluit komen de kosten (gedeeltelijk) voor eigen rekening. Je kunt ook een aanvullende zorgverzekering afsluiten voor medicijnen die je zonder recept kunt kopen of voor homeopathische geneesmiddelen.

Eigen bijdrage maximaal 250 euro in 2019

Voor medicijnen waarvoor je niet volledig vanuit de basisverzekering een vergoeding krijgt, zijn door de overheid maximale vergoedingen vastgesteld. Voor sommige geneesmiddelen betaal je een eigen bijdrage. En deze eigen bijdrage kon tot nu toe voor bepaalde medicijnen flink oplopen. Maar vanaf 1 januari 2019 worden eigen bijdragen boven de 250 euro vergoed vanuit de basisverzekering. Deze regeling geldt voor medicijnen die zijn opgenomen in het GVS.

Eigen risico

Iedereen heeft een eigen risico van 385 euro per jaar. Ook als je astma-medicatie gebruikt, moet je eerst dat eigen risico opmaken. Daar komt je eventuele eigen bijdrage nog bij, maar dat kan in 2019 dus maximaal 385 + 250 = 635 euro worden voor medicijnen die geregistreerd zijn in het GVS.

Lees ook: Eigen bijdrage ADHD-medicijnen maximaal 250 euro in 2019

Soms vergoedt de zorgverzekeraar maar 1 bepaald medicijn binnen een groep van gelijke medicijnen. Als je astma hebt en inhalatiemiddelen gebruikt, controleer dan of je het medicijn krijgt dat je arts heeft voorgeschreven. Het is handig om tijdens de overstapweken te checken of dit specifieke medicijn volledig vergoed wordt uit je basisverzekering in 2019.

Zorgverzekering vergelijken

Denk je erover om naar een andere zorgverzekeraar over te stappen? Start dan met zorgverzekering vergelijken op ZorgKiezer.nl. Daarmee kun je alle zorgverzekeringen vergelijken op basis van premie, dekking, polisvoorwaarden, service en kortingen en hiermee jaarlijks veel geld besparen. Overstappen kan tot 1 februari 2019, maar als je het vóór 1 januari 2019 doet, wordt je oude verzekering automatisch opgezegd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344