Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Overzicht van wijzigingen in het basispakket 2023

vitamine d

In 2023 gaan er een aantal dingen wijzigen in het basispakket. In mei 2022 heeft de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) al de tweede kamer geïnformeerd over deze wijzigingen. Zorgkiezer.nl heeft de belangrijkste veranderingen voor je op een rij gezet.

Combinatietest uit het basispakket

Een combinatietest gaat niet meer vergoed worden in het basispakket 2023. Op dit moment kunnen zwangere vrouwen een gratis combinatietest ophalen waarmee kan worden onderzocht of een kind een grotere kans heeft op een chromosomale afwijking. Denk hierbij aan het opsporen van syndroom van down. In 2014 werd dit voor vrouwen met een verhoogd risico al vergoed. Dit zijn vrouwen die eerder al een kind hebben gekregen met een chromosomale afwijking. In 2017 werd dit voor alle zwangere vrouwen vergoedt.  De afgelopen jaren hebben echter te weinig vrouwen gebruik gemaakt van de combinatietest waardoor de kwaliteitsrichtlijnen niet meer kunnen worden gewaarborgd. Hierdoor stopt het Ministerie volksgezondheid en Sport op advies van het RIVM met deze combinatietest en zal dit ook niet meer vergoed worden in het basispakket 2023.

Vitamine D

Ook Vitamine D zal niet meer vergoed worden in het basispakket van de zorgverzekering. Dit is besloten op advies van zorginstituut Nederland. De reden hiervoor is dat er er al geneesmiddelen zijn in de vrije verkoop die minimaal gelijkwaardig zijn aan de Vitamine D tabletten die worden vergoed. Doordat de Vitamine D tabletten in de vrije verkoop relatief goedkoop zijn, heeft het zorginstituut Nederland geadviseerd dit niet meer te vergoeden in het basispakket. Het geld dat hiermee bespaard wordt, kan worden ingezet voor zorg dat veel mensen zelf niet kunnen betalen.

Verlenging paramedische herstelzorg corona

Er zijn mensen in Nederland die langdurige klachten hebben overgehouden aan Covid-19. Om te herstellen, hebben deze mensen extra zorg nodig. Op 18 juli 2020 werd de paramedische herstelzorg voor corona al toegelaten in het basispakket, deze regeling liep echter af in augustus 2022. Ernst Kuipers heeft in de brief aan de tweede kamer aangegeven dit graag te willen verlengen met nog een jaar. Ook is de vraag of corona weer gaat opleven in de winter en hoeveel mensen hierdoor langdurige klachten gaan overhouden.

Dagbehandeling vergoeding voor mensen met  niet-aangeboren hersenletsel

In 2023 zal de dagbehandeling voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel vergoedt worden vanuit het basispakket. Op dit moment krijgen mensen met een niet-aangeboren hersenletsel een subsidie voor de dagbehandeling, in 2023 zal dit echter vergoed worden. Sinds 2021 wordt er voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel al door zorgverzekeraars al het vervoer vergoed naar de dagbehandeling vergoed.

Reactie op “Overzicht van wijzigingen in het basispakket 2023

  1. Ik vindt het belachelijk dat de vitamine D uit het vergoed pakket gehaald word. Ik moet elke maand, jaar in en jaar uit die vitamine D in capsule versie innemen vanwege maagverkleining.. en nu gaat alles weer omhoog en we krijgen steeds minder terug van ons zuur betaalde geld..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344