Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Patiëntveiligheid in gevaar bij faillissement ziekenhuizen

Bij het faillissement van het MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen vorig jaar oktober is de veiligheid van patiënten in gevaar geweest. Het faillissement verliep ‘chaotisch en ongecontroleerd’. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een rapport.

Het faillissement van de twee ziekenhuizen leidde volgens de OVV tot vertragingen en terugval in de behandeling van duizenden patiënten. In het Nederlandse zorgstelsel zijn geen regelingen voor het geval een ziekenhuis failliet gaat: en daar ging het fout.

Patiënten in gevaar bij failissement

De twee ziekenhuizen stopten abrupt met het verlenen van zorg. De overdracht was daarom ongecontroleerd. Het oordeel van de Onderzoeksraad is dan ook niet mild. Operaties van patiënten gingen niet door, medicijnen waren niet beschikbaar, patiënten belandden in verkeerde ziekenhuizen of er ontbraken actuele medische gegevens, staat in het rapport.

Reactie Zilveren Kruis

De zorgverzekeraar wilde niet wilde meewerken aan een afbouw in fases, stelt de OVV. Niemand was voorbereid op de chaos die daardoor ontstond. Zilveren Kruis reageert op het rapport en stelt dat zij ‘ binnen de bestaande wet- en regelgeving heeft  voldaan aan haar zorgplicht.’ De verzekeraar zegt dat Zilveren Kruis vorig jaar besloten heeft ‘om niet nog meer premiegeld van haar verzekerden te steken in de slechte bedrijfsvoering van ziekenhuizen’.

Aanbevelingen

Werk aan de winkel dus, volgens de OVV. Als faillissement dreigt moet gecontroleerde afbouw in het vervolg geregeld zijn. Zorgverzekeraars moeten volgens de OVV voortaan collectief garant staan om deze zorg te bekostigen. Ook roept de OVV de minister voor Medische Zorg op om te zorgen dat er controle is op een ziekenhuisfaillissement. Daarbij moet de minister de zorgplicht van zorgverzekeraars blijven waarborgen. Het belangrijkste is dat de behandelingen van patiënten doorgaan. Geen faillissement over de rug van patiënten dus.

Zilveren Kruis heeft naar aanleiding van de faillissementen maatregelen genomen om een vergelijkbare situatie bij ziekenhuizen in de toekomst te voorkomen.

Bang voor faillissement

Vorig jaar gingen op één dag gingen twee grote ziekenhuizen failliet: MC Slotervaart in Amsterdam en de MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad. Bijna driekwart van de Nederlanders is bang dat meer ziekenhuizen failliet gaan. Dat blijkt uit een peiling van Zorgkiezer onder 5.300 mensen in samenwerking met BNNVARA consumentenprogramma Kassa.

Ben jij al overgestapt van zorgverzekering? Dit kan t/m 31 januari.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2021 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344