Sterftecijfer ziekenhuizen moet eerlijker

Onderzoekers van het UMC Utrecht en het Erasmus MC vinden dat de berekening van sterftecijfers van Nederlandse ziekenhuizen eerlijker moet. Zo moet bij de berekening sterfte kort na ontslag uit een ziekenhuis meegenomen worden. 

Gunstiger cijfer bij korte ligduur

Uit onderzoek, gedaan door deze academische centra, blijkt dat ziekenhuizen een gunstiger sterftecijfer krijgen bij een korte opname van een patiënt en sterfte na ontslag. Dit heeft niet meteen iets te maken met de zorg van het ziekenhuis. Een patiënt kan namelijk doorverwezen worden naar een verpleeghuis of hospice.

Doordat het overlijden na ontslag niet goed wordt meegenomen bij het berekenen van het sterftecijfer, krijgen ziekenhuizen een soort prikkel om de patiënten zo snel mogelijk uit het ziekenhuis te werken. Volgens Cor Kalkman, een van de onderzoekers, houdt de verantwoordelijkheid van het ziekenhuis niet op bij het ontslag. Als de 30 dagen na ontslag worden meegenomen in de berekening, krijg je een heel ander beeld, aldus Kalkman. De verschillen tussen sterftecijfers van ziekenhuizen kunnen dan veel kleiner worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.