Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Tarieven ziekenhuizen openbaar maken

Laatste update op 29 december 2022 – 15:45 door Fabian Clemens.

Weet jij wat een consult kost op de polikliniek oogheelkunde? Waarschijnlijk niet. Consumenten tasten nu in het duister als zij vooraf willen weten wat een behandeling in het ziekenhuis kost. De Consumentenbond wil hier nu verandering inbrengen. Zij wil ervoor zorgen dat consumenten voorafgaand aan een behandeling op een makkelijke manier te weten kunnen komen wat de behandeling gaat kosten en dat het mogelijk is dit per ziekenhuis met elkaar te vergelijken.

ziekenhuis

Onderzoek van ZorgKiezer.nl en Kassa

ZorgKiezer.nl heeft in samenwerking met Kassa al eerder onderzoek gedaan naar de inzichtelijkheid van de tarieven bij zorgverzekeraars en ziekenhuizen. Uit dit onderzoek  is gebleken dat de zorgverzekeraars vooraf geen richtprijs noemen terwijl ze dat sinds 1 november wel verplicht zijn. In de beleidsregel (artikel 16) van het ministerie worden zorgverzekeraars verplicht patiënten vooraf inzicht te geven in de kosten.

Onderzoek van de Consumentenbond

De Consumentenbond heeft net als ZorgKiezer.nl een eigen onderzoek gedaan met ‘mystery’-patiënten, die de prijzen van behandelingen lieten opvragen bij zorgverzekeraars en ziekenhuizen. Hieruit is gebleken dat vooraf inzicht krijgen in gecontracteerde ziekenhuistarieven bijna onmogelijk is. Ziekenhuizen zeggen dat ze de gegevens niet mogen geven en verzekeraars verwijzen terug naar ziekenhuizen. De consumentenbond wil dat hier snel verandering in komt.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Wij eisen verbetering in een brief aan ziekenhuizen en zorgverzekeraars en we roepen consumenten op deze oproep te ondersteunen. Zo kunnen we samen de druk op beide partijen verhogen.’ Wordt aan de oproep geen gehoor gegeven, dan lanceert de consumentenbond in september een eigen tool om de prijzen van ziekenhuisbehandelingen te verzamelen. Combée:’ Als ziekenhuizen en verzekeraars niet willen meewerken verzinnen we wel een andere manier om de tarieven voor consumenten inzichtelijk te maken’.

Wat betekent dit voor je eigen risico?

Alle Nederlanders in Nederland hebben een verplicht eigen risico van €385. Voordat je gebruik kunt maken van de vergoedingen uit het basispakket betaal je de eerste €385 aan zorgkosten zelf. het is belangrijk om te weten wat de behandelingen kosten zodat je zelf kan kiezen waar jij de behandeling laat uitvoeren en wat jij daarvoor wil betalen.

Zorgverzekering vergelijken

Wil jij je pakket wijzigen voor het jaar 2017? In november worden de premies weer bekend gemaakt voor aankomend jaar. Vergelijk dan op ZorgKiezer.nl de pakketten en stap vanaf november weer gratis over.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344