Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Toename gebruik afslankmiddelen sinds deze in basispakket zitten

In Nederland hebben veel mensen overgewicht. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek hebben meer dan 7 miljoen Nederlanders overgewicht, van wie bijna 2 miljoen obees zijn. In 2022 verstrekten openbare apotheken naar schatting bijna 17.000 mensen een middel voor afslanken, bijna zoveel als in het voorgaande jaar. De uitgaven aan deze middelen vertienvoudigden zelfs, terwijl de huisartsenrichtlijn uit 2010 medicamenteuze therapie voor obesitas afraadt. Dit blijkt uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK).

Er zijn momenteel drie geregistreerde geneesmiddelen voor gewichtsreductie, waarvan twee vergoed worden uit het basispakket.

Orlistat wordt ontraden door de huisartsenrichtlijn, omdat de effectiviteit beperkt is en er weinig bekend is over de langetermijngevolgen. Liraglutide en naltrexon/bupropion zijn beide geregistreerd voor obesitas in 2015 en zijn nog niet opgenomen in de richtlijn.

Hoewel er discussie is over de meerwaarde van deze middelen, heeft het Zorginstituut Nederland in 2022 bepaald dat ze voldoen aan de stand van de wetenschap en praktijk en daarom vergoed worden. Saxenda (liraglutide) en Mysimba (naltrexon/bupropion) worden vergoed uit het basispakket voor een kleine groep mensen met overgewicht of obesitas als aanvulling op gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Sinds de vergoeding van Saxenda in april en Mysimba in augustus is het gebruik van deze middelen sterk toegenomen.

De toename van het gebruik van deze middelen kan duiden op onwetendheid onder artsen en patiënten over de huidige richtlijn, of op een neiging om snelle en gemakkelijke oplossingen te zoeken voor overgewicht. Het is belangrijk om te benadrukken dat gezonde voeding en regelmatige beweging de beste manier zijn om overgewicht te voorkomen en te behandelen.

Als je op zoek bent naar een goede en betaalbare zorgverzekering, is het verstandig om onze vergelijkingstool te gebruiken. Onze tool kan je helpen om de juiste verzekering te vinden voor jouw behoeften en wensen. Probeer het vandaag nog uit en bespaar op je zorgkosten! Via zorgverzekering vergelijken.

Bron:
Nationale Zorggids

Laatste update op 8 december 2022 – 14:10 door Menno de Haan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344