Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Uitgestelde zorg moet inhaalslag maken

uitgestelde zorg

Laatste update op 4 juni 2021 – 12:20 door Claire Langenhoff.

De uitgestelde zorg door de coronadrukte is inmiddels opgelopen naar 140.000 operaties. Demissionair minister Tamara van Ark voor medische zorg heeft plannen gedeeld die ervoor moeten zorgen dat de uitgestelde behandelingen in 2021 worden ingehaald. 

uitgestelde zorg

Verloop uitgestelde zorg

Om alle uitgestelde operaties uit te voeren zullen ziekenhuizen samen moeten werken met zelfstandige klinieken. Om alle patiënten zo snel mogelijk te helpen, zal de zorg verspreid worden over verschillende plekken. Met de plannen van minister van Ark is het de bedoeling dat alle behandelingen in 2021 worden uitgevoerd met een uitloop naar de eerste 3 maanden van 2022. De uitgestelde zorg en het inhalen hiervan wordt in de gaten gehouden door de Nederlandse Zorgautoriteit en de zorgverzekeraars. De plannen hangen wel samen met de verspreiding van het coronavirus. Als het aantal besmettingen weer flink toeneemt, zal dit het verloop beïnvloeden.

Inhalen uitgestelde behandelingen

Om een inhaalslag te maken in de uitgestelde zorg, moeten patiënten verdeeld worden over verschillende plaatsen in Nederland. Dit kan betekenen dat je wordt verwezen naar een ziekenhuis in een andere provincie, omdat daar de wachttijd korter is. Als patiënt mag je natuurlijk zelf kiezen of je naar een andere locatie gaat voor behandeling. Het verdelen van patiënten geldt niet alleen voor de uitgestelde behandelingen. Ook patiënten met corona worden verspreid om de druk op ziekenhuizen in de perken te houden. De uitgestelde zorg kan een inhaalslag maken door naast ziekenhuizen ook gebruik te maken van privéklinieken. De reguliere zorg kan door privé klinieken deels worden overgenomen, waardoor ziekenhuizen ruimte krijgen om uitgestelde behandelingen uit te voeren.

Vergoeding uitgestelde zorg

Mensen waarvan een behandeling is uitgesteld vanwege corona, hoeven zich geen zorgen te maken over de kosten. Er zijn genoeg financiële middelen beschikbaar voor de inhaalzorg. De enige voorwaarde is dat de uitgesteld behandeling verzekerd moest zijn. Als de behandeling toen verzekerd was, dan is dat nu ook zo. De ingreep wordt dan door de zorgverzekering vergoed. De zorgverzekeraars gaan samen met ziekenhuizen kijken naar welke zorg in welke regio ingehaald moet worden.

Planbare zorg uitgesteld

Door het coronavirus hebben veel ziekenhuizen planbare niet acute operaties uitgesteld.  Afgelopen tijd werden niet alle operatiekamers gebruikt. Operatiepersoneel werd ingezet voor de zorg van coronapatiënten. Operaties die het meest zijn uitgesteld zijn ingrepen aan: knie, heup, lies, rug en prostaat. De wachttijd verschilt per regio. Wachttijden kunnen oplopen van 4 weken tot meer dan 20 weken. Op dit moment neemt het aantal besmettingen af en zijn er minder bedden in ziekenhuizen bezet. Dit maakt het mede mogelijk dat de uitgestelde operaties nu ingepland kunnen worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344