Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Vannacht kortstondig smog door fijnstof vuurwerk

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt voor een ‘slechte tot zeer slechte’ luchtkwaliteit in steden na de jaarwisseling. Als we om middernacht massaal vuurwerk gaan afsteken veroorzaakt dat smog door fijnstof. Waarschijnlijk neemt de hoeveelheid luchtvervuiling gedurende de nacht geleidelijk af door de verwachte matige westenwind.

Zeer slechte luchtkwaliteit

De sterke luchtvervuiling ontstaat doordat de atmosfeer in de nacht van maandag op dinsdag tijdens het afsteken van het vuurwerk zeer rustig is. De kruitdampen en stofdeeltjes van het vuurwerk blijven daardoor in de onderste luchtlaag hangen. Het waait niet weg en stijgt ook niet op. Het RIVM waarschuwt daarom ook voor dichte vuurwerkmist gedurende de nacht. Want rond de roet- en stofdeeltjes vormen zich kleine waterdruppeltjes die een dichte mist creëren. Het zicht kan minder dan 50 meter zijn.

Astma en COPD

Een verhoogde concentratie fijnstof in de lucht door vuurwerk kan leiden tot een verminderde longfunctie en verergering van astma en COPD. Maar ook tot een toename van luchtwegklachten als piepen, hoesten en kortademigheid.
Vooral mensen met longaandoeningen en mensen met hart- en vaatziekten kunnen last krijgen. Je kunt klachten voorkomen of verminderen door de eerste uren na de jaarwisseling binnen te blijven en je niet overmatig in te spannen. In sommige gevallen kan medicatie – in overleg met een arts – worden aangepast, aldus het RIVM.

Metingen

Het RIVM meet tijdens de jaarwisseling de luchtkwaliteit. Dat gebeurt met een netwerk van burgers die hun gegevens doorsturen. De resultaten zijn terug te vinden op de site samenmeten.rivm/dataportaal waar overheden, burgers en andere partijen gegevens bekijken en uitwisselen. Vorig jaar organiseerde het RIVM een vergelijkbaar vuurwerkexperiment.

Overstappen kan nog!

Vandaag 31 december is de laatste dag dat je je zorgverzekering kunt opzeggen. Je kunt dan nog tot 1 februari een andere verzekering nemen. Maar als je vandaag nog overstapt naar een andere zorgverzekeraar via ZorgKiezer.nl profiteer je van de opzegservice: je oude verzekering wordt automatisch opgezegd. Ook krijg je een Oral-B elektrische tandenborstel cadeau bij je overstap. En je bent direct verzekerd.

Het team van ZorgKiezer zit tot 23.30 uur voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Bel met 020 2611 600 of app met +31 6 57060654 voor hulp bij het kiezen en al je andere vragen over je zorgverzekering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2021 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344