Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Veel meer meningokokkenvaccins verstrekt

Griepprik 2021

In september 2018 verstrekten openbare apotheken ongeveer 20.000 keer het meningokokkenvaccin (ACWY). Veel meer dan in dezelfde maand in 2017. Toen waren dat er ongeveer 50. Het aantal meningokokkenvaccins via de apotheek gaat dit jaar naar 50.000. Oorzaak is de toename van het aantal ziektegevallen veroorzaakt door meningokokken W. Dat meldt het Pharmaceutisch Weekblad.

Geneesmiddel

Zeer ernstige infectieziekte

Meningokokkenziekte is een zeer ernstige infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie, de meningokok. De bacterie is van mens op mens overdraagbaar. De meningokokbacterie bevindt zich gewoonlijk in de neusholte van gezonde mensen zonder ziekteverschijnselen te veroorzaken. Maar als de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel terechtkomt, kan dat bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking veroorzaken die zich snel kan ontwikkelen tot een shock waaraan je kunt overlijden. Er zijn verschillende typen meningokokken: A, B, C, W en Y.

Type W was tot 2015 verantwoordelijk voor een enkel ziektegeval, maar dat aantal neemt sinds de tweede helft van dat jaar sterk toe. Zo veroorzaakte type W in de eerste 10 maanden van dit jaar 93 ziektegevallen, waarvan 19 met overlijden tot gevolg.

Toename verstrekte vaccins

Vanaf de zomer van 2018 nam het aantal verstrekte vaccins door apotheken sterk toe. Tot december ging het in totaal om ruim 48.000 verstrekkingen met een piek in september. De regionale verschillen zijn groot. Apotheken in Noord-Holland verstrekten het vaccin gemiddeld 51 keer. In Zeeland was dat maar 9 keer.
Ruim 85% van alle verstrekte vaccins waren voor personen van 20 jaar en jonger.

Vaccinatie kinderen

Er zijn vaccinaties tegen verschillende typen meningokokken. Vaccinatie tegen meningokokken C maakt sinds september 2002 deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. De vaccinatie wordt gegeven op de leeftijd van 14 maanden. In 2018 is deze vaccinatie vervangen door een combinatievaccin die bescherming biedt tegen 4 typen meningokokken: A, C, W en Y.

Tieners van 14 t/m 18 jaar krijgen in het voorjaar van 2019 een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte type A, C, W en Y. Een deel van de 14-jarigen heeft deze uitnodiging al gekregen in 2018. Ook voor meningokokken B is een vaccinatie beschikbaar, maar die is niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. (Bron: RIVM)

Vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma zijn gratis

Vaccinaties die zijn opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma zijn gratis. De dekking van de kosten zijn geregeld in de Wet Langdurige Zorg (WLZ). In Nederland kunnen kinderen vaccinaties krijgen die beschermen tegen 12 ernstige infectieziekten. Er is goed nagedacht over de volgorde waarin deze worden gegeven. In het vaccinatieschema lees je wanneer je je kind kunt laten inenten.

Vergoeding andere vaccinaties

Als je op reis gaat of gaat werken of studeren in het buitenland moet je je soms verplicht laten vaccineren. Op de website van de GGD kun je checken welke vaccinaties nodig zijn per land. Je kunt je bijvoorbeeld laten vaccineren tegen gele koorts, Hepatitis A of DTP.  Maar vanuit de basisverzekering ontvang je geen vergoeding voor deze vaccinaties.
In dit overzicht staat welke verzekeraars de vaccinaties vergoeden vanuit de aanvullende verzekering. Bekijk en vergelijk de voorwaarden van de verschillende aanbieders. Op deze manier kies je de beste verzekering voor de beste prijs.

Vragen over zorgverzekeringen? Of hulp nodig met kiezen?
Bel met ZorgKiezer.nl op 020 2611 600.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2022 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344