Vergoeding ziekenvervoer verdwijnt deels uit zorgverzekering

ziekenvervoerHet Zorginstituut Nederland heeft een voorstel gedaan waarbij de vergoeding voor ziekenvervoer van blinden, slechtzienden en mensen in een rolstoel verdwijnt uit de zorgverzekering. Met dit voorstel kan 33 miljoen euro worden bespaard. 

Ziekenvervoer wordt waarschijnlijk een taak van de gemeenten aldus het Nederlands Dagblad. De angst bestaat nu dat patiënten worden opgezadeld met hoge kosten en hierdoor afspraken in het ziekenhuis niet altijd kunnen halen en wellicht zorg helemaal gaan vermijden als dit te duur wordt.

Het voorstel komt van het Zorginstituut Nederland, zij geven advies aan het ministerie van VWS. Op dit moment kost ziekenvervoer 129 miljoen euro per jaar, maar met het nieuwe voorstel blijft ziekenvervoer alleen nog beschikbaar voor nier- en kankerpatiënten. Patiënten met een visuele handicap en rolstoelafhankelijke mensen moeten dan voortaan een beroep doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid en Welzijn zal naar verwachting in juni een besluit nemen over dit voorstel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.