Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

VGZ reageert op berichtgeving onderhandelingen

Laatste update op 17 december 2019 – 16:34 door .

Zowel NRC als de Volkskrant brachten vorige week nieuws over de moeizame onderhandelingen tussen VGZ en ziekenhuizen. De contracten voor 2020 zijn nog lang niet rond, bleek uit een rondgang van ZorgKiezer. VGZ reageert op de commotie: ‘Het beeld dat het met VGZ extreem moeilijk is om tot goede afspraken te komen, verbaast ons’.

Het jaar is bijna om, maar zorgverzekeraars hebben pas met de helft van de ziekenhuizen een contract voor 2020. Met heel veel ziekenhuizen zijn we in het eindstadium van de onderhandelingen, zegt VGZ. De verzekeraar verwacht dat, nu er duidelijkheid is over de ziekenhuis-CAO, veel ziekenhuizen zich over hun laatste twijfel heen zetten.

Onderhandelingen in afrondende fase

‘Zoals het er nu uitziet, denken we met alle ziekenhuizen tot afspraken te kunnen komen voor 2020. Voor de meeste andere zorgsoorten is het grootste deel van de contracten al afgerond. Voor de eerstelijnszorg zijn contracten zorggroepen (samenwerkingsverbanden van huisartsen) voor ons erg belangrijk. Met 23 van de 25 zorggroepen hebben we inmiddels een contract’, zegt VGZ.

‘Zinnige zorg’

Tom Kliphuis, voorzitter van het bestuur van Coöperatie VGZ, gaat specifiek in op de berichtgeving van NRC. Wie het bericht leest kan de indruk krijgen dat het extreem moeilijk is om met VGZ tot goede afspraken te komen, zegt hij: ‘Tegenover de verhalen van ziekenhuisdirecteuren waarop NRC zich baseert, staan twaalf ziekenhuisbestuurders die met ons een alliantie zijn aangegaan waarin we samen werken aan zinnige zorg. Het spijt ons dat dat nog niet met alle ziekenhuizen lukt’.

Duurzame verandering

Kliphuis constateert dat ‘sommige zorgaanbieders offertes indienen die op geen enkele manier aansluiten bij de landelijk afgesproken ambities om de groei van de zorgkosten af te remmen’. De zorg in Nederland moet volgens de voorzitter van VGZ duurzaam veranderen. Er moet iets gebeuren, ‘en dat doet soms pijn’. Daarom moeten alle betrokken partijen volgens Tom Kliphuis meewerken aan de gezamenlijke afspraak om de zorg betaalbaar te houden.

‘Wacht met overstappen’

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) raadt mensen aan te wachten met hun overstap tot er meer duidelijk is over de ziekenhuiscontracten. Een noodgedwongen advies dat een paar jaar geleden nog niet nodig was. Op ZorgKiezer.nl kun je zorgverzekeringen vergelijken, en zie je ook of het ziekenhuis bij jou in de buurt al een contract heeft met je zorgverzekeraar van keuze.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344