Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Wat gebeurt er als je voor 2023 geen zorgverzekering afsluit?

Ieder jaar krijgen wij dezelfde vraag: wat gebeurt er als ik geen zorgverzekering neem? Wij zochten het voor je uit en laten hier precies zien welke stappen de Rijksoverheid onderneemt als je geen zorgverzekering neemt.

Procedure van de Rijksoverheid

De Rijksoverheid onderneemt de volgende procedure als je niet verzekert voor de zorgverzekering.

1. Het CAK meldt je aan voor een zorgverzekering

Het CAK is de organisatie die in de zorg financiële regelingen uitvoert en burgers informeert. In het geval je geen zorgverzekering neemt, meldt het CAK je aan bij een zorgverzekeraar. Voor de periode dat je geen zorgverzekering hebt, betaal je de kosten zelf.

2. Brief van CAK over zorgverzekering

Ben je niet verzekerd? Dan stuurt het CAK een brief en moet je binnen drie maanden alsnog een zorgverzekering afsluiten. Krijg je een brief van het CAK? Dan zijn er twee mogelijke acties om te nemen:

3. Boete van CAK en inhouding op uitkering of salaris

Het CAK geeft eerst twee boetes en meldt je vervolgens aan bij een zorgverzekeraar. Het CAK houdt dan 12 maanden van de zorgpremie in op jouw uitkering of salaris. Heb je geen inkomen? Dan krijg je een rekening toegestuurd. Dit is een acceptgiro. De premie is 120% van de standaardpremie en noemt men de bestuursrechtelijke premie. De premie hoef je niet met terugwerkende kracht te betalen. Zijn er in de periode dat je niet verzekerd was medische kosten gemaakt? Dan betaal je deze zelf.

Uitzonderingsgevallen

Er zijn een aantal uitzonderingsgevallen. Deze bespreken we hieronder.

Heb je gemoedsbezwaren?

Je kunt aangeven dat er gemoedsbezwaren zijn. Vervolgens is het mogelijk om van de SVB een ontheffing te krijgen voor de verzekeringsplicht. In de brochure gemoedsbezwaren is te lezen hoe de regeling voor gemoedsbezwaarden precies werkt. Doe je niets? Dan krijg je sowieso een boete.

Kom je uit het buitenland?

Wanneer je in Nederland komt wonen of werken, is het noodzakelijk om je zo snel mogelijk in te schrijven bij een zorgverzekeraar. In principe moet je dit binnen 4 maanden doen. Sluit je na 4 maanden een zorgverzekering af? Dan ben je niet verzekerd. Je betaalt premie nadat je een zorgverzekering hebt afgesloten. Je betaalt geen zorgpremie over de periode waarin je geen verzekering hebt gehad. Je krijgt echter ook geen vergoeding voor de zorg die je in deze periode hebt gehad.  

Ben je gedetineerd?

Binnen 3 maanden moet je na een brief van het CAK een zorgverzekering afsluiten als je gedetineerd bent. Voor de zorgverzekering hoef je geen premie te betalen. Je bent tijdens de detentie namelijk via de Rijksoverheid verzekerd. Hiervoor moet je wel een detentieverklaring meesturen naar de zorgverzekeraar.

Ben je een militair?

Een militair is verzekerd via de Stichting ZiektekostenVerzekering Krijgsmacht (SZVK). De SVB ziet dit aan de gegevens van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). De SVB geeft bij het CAK aan dat je dit zelf niet hoeft te doen. Het CAK krijgt hier vanzelf bericht over via de SVB.

Zorgverzekeringen vergelijken 2023

Zoals je hier leest, is het op een aantal uitzonderingen na eigenlijk altijd noodzakelijk en verplicht om een zorgverzekering af te sluiten en hiervoor te betalen. Wil je weten welke zorgverzekering het best bij je past? Ga naar zorgverzekering vergelijken en gebruik de zorgvergelijker van ZorgKiezer.

Bron: Rijksoverheid

Reacties op “Wat gebeurt er als je voor 2023 geen zorgverzekering afsluit?

  1. Nee natuurlijk niet .Dit alles gaat zogenaamd via de COA en deze wordt betaald door de belastingbetaler en dat is onze Nederlandse bevolking .

  2. aangezien vluchtelingen tijdens hun soms jarenlang uitgerekte asielprocedure niet MOGEN werken van de nederlandse staat ondanks dat de meeste dat willen, ja indirect via belasting wel. Maar dat is letterlijk waar belasting voor is, voor maatschappelijke voorzieningen zoals wegen en zorg. of wil je soms liever dat er nog meer babys doodgaan in ter apel?

 1. Ik woon in België, werk in Nederland.
  Draag mijn belastingen in NL af, maar maak al jaren GÉÉN gebruik van de Nederlandse zorgverzekering, toch moet ik elke maand bijna €100,- weggooien aan deze verplichte verzekering.

  Gewoon weg schandalig!!!!!

  1. Groot gelijk betaal deze verzekering en je hebt er helemaal niets aan als ik wil declareren voor de tandarts moet je je laten bijverzekeren dus nog meer betalen waar slaat deze onzin op

 2. Schandelaig al jaren betalen wij de zogenaamd Verplicht zorgverzekering tjakka 110/120 euro verplicht aftikken per persoon !! Voor wat voor letterlijk NIKS je krijgt van dit niks vergoed medicijnen moet je zelf betalen > achteraf gaat dit af van je eigen risico. en dan heb ik het nog niet eens over de aanvullende zorg ! echt triest dit moet veranderen laat dan de eigen risico zakken naar een paar tientjes het is onbetalbaar.

  1. Dat zal niet gebeuren. Die 385,00 euro is mede in het leven geroepen, om te voorkomen dat mensen voor een kleinigheidje naar de EHBO gaan. Nu doen ze dat dus niet zo snel, want het eigen risico wordt dan aangesproken. Zelf vind ik het vreemd dat de tandarts in een speciale aanvullende tandartsverzekering zit. De premie is hoog en je krijgt dan ook nog niet eens iedere behandeling (volledig) vergoed. Voor de meeste mensen is het gunstiger om geen tandartsverzekering af te sluiten. Ik vind dat die verzekering in het basispakket hoort. Mensen mijden nu de tandarts en dat is link, want een slechte mondgezondheid kan lichamelijke klachten veroorzaken (streptokokken bacterie in de bloedbaan, parodontitus, hart en vaatziekten, enz. enz.)

 3. Dit klopt niet (helemaal). Wat er werkelijk gebeurt:

  1. Na 3 maanden krijg je een brief dat je voor 1-6 een zorgverzekering moet hebben. Anders krijg je een boete.

  2. Je meld je na 5.5 maanden aan bij een zorgverzekering en je krijgt alsnog netjes je zorgtoeslag.

 4. Ik ben er mee eens! Tandarts verzekering is niet te betalen en als je een verzekering hebt krijg je bijna niets vergoed. Schandalen!! Door slecht gebit kan men ernstige gezondheid klachten krijgen.
  Dus, tandzorg in het basispakket plaatsen, voor iedereen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344