Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Wat is vrije zorgkeuze en wat staat er onder druk voor 2023?

Artsen en patiëntenorganisaties zijn er volop mee bezig om vrije artsenkeuze te beschermen. Zorgverzekeraars willen er echter van af. Iets dat ook al in 2014 grote discussies opleverde. Toen viel het kabinet er zelfs over met toenmalig minister Edith Schippers. Hier bespreken we wat vrije zorgkeuze nu eigenlijk is en wat er staat te veranderen.

Wat is vrije zorgkeuze?

Vrij zorgkeuze betekent dat je niet afhankelijk bent van de contracten die jouw zorgverzekeraar met zorgverleners heeft. Met vrije zorgkeuze bepaal jij naar welke zorgaanbieder je gaat. Een zorgverzekering met vrije zorgkeuze wordt soms ook restitutiepolis genoemd. Toch ben je er bij een restitutiepolis niet altijd helemaal vrij in om jouw eigen artsen en zorgaanbieders te kiezen. Kijk dit in jouw zorgpolis na of neem contact op met jouw zorgverzekeraar.

Wat staat er onder druk voor 2023?

Zorgverzekeraars willen meer aansturen op de kosten en kwaliteit van zorg. Om dit te bereiken moet de contracteergraad omhoog. Dit zou volgens sommigen echter te kort door de bocht zijn. Een zorgverlener die niet gecontracteerd is hoeft namelijk niet altijd slechtere zorg te leveren. Volgens hoogleraar Marco Varkevisser van de Erasmus Universiteit Rotterdam zouden de zogenaamde zorgcowboys daarom uitgesloten moeten zijn van een vergoeding. Zodat de kwaliteit van zorg beter geborgd blijft. Door dit soort discussies is vrije zorgkeuze onder druk komen te staan en zijn er veranderingen aanstaande door het Integraal Zorgakkoord.

Op welke manieren vrije zorgkeuze onder druk staat:

  • Restitutiepolis verdwijnt

Met de restitutiepolis krijg je zorg volledig vergoed. Ook wanneer er geen contract tussen een aanbieder van zorg en zorgverzekeraar is. De restitutiepolis wordt wel een stuk schaarser. Steeds meer zorgverzekeraars zetten de restitutiepolis namelijk om naar een combinatiepolis. Dit betekent dat er gedeeltelijk nog wel vrije zorgkeuze is en voor een ander gedeelte niet. Wanneer je dit bekijkt zijn er eigenlijk nog zes zuivere restitutiepolissen over.

Dit zie je ook terug door bij ZorgKiezer te filteren op restitutiepolis. Dan tonen Stad Holland, CZ, aevitae, Menzis, Zilveren Kruis en a.s.r. zich op de resultatenpagina. Helaas worden deze restitutiepolissen wel steeds duurder. Kies eventueel voor een hoger eigen risico of kort op de aanvullende verzekering om jouw maandpremie te verlagen.

  • Vergoedingen omlaag

Niet-gecontracteerde zorg moet nog steeds toegankelijk zijn. Al is er misschien slechts een deel dat te vergoeden is. Zorgverzekeraars gebruiken hier op dit moment een percentage voor. Het enige nadeel is dat dit bij hogere bedragen een behoorlijke impact op iemands financiën maakt. Zo krijg je misschien wel 75% vergoed bij een kostenpost van €10.000. Bij niet-gecontracteerde zorg is er dan nog steeds €2.500 die je zelf moet betalen. Een percentage wordt daarom niet altijd als de beste oplossing om niet-gecontracteerde zorg mee te vergoeden gezien.

  • Integraal Zorgakkoord

Vrije artsenkeuze is met name onder druk komen te staan sinds het Integraal Zorgakkoord er is. Zorgverzekeraars en zorgaanbieders maakten daar zorgafspraken. Hier stond onder andere in dat de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg verlaagd zou moeten worden. In een latere versie van dit zorgakkoord was er wel te lezen dat dit met een zogenaamd ‘hinderpaalcriterium’ zou moeten gebeuren. Deze bepaalt dat de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg niet mag hinderen.

Bron:
AD

Reacties op “Wat is vrije zorgkeuze en wat staat er onder druk voor 2023?

  1. Ik heb een vraag, bij welke zorgverlener krijg je medicijnen die de arts voorschrijft en niet de apotheker die ze goedkoper kan inkopen ?

    1. Goede vraag. maar besef wel dat een apotheker drie maanden artsen opleiding heeft gedaan en vier jaar medicijnen. Een arts heeft drie maanden medicijnen gestudeerd en vier jaar artsenopleiding.
      met vriendelijke groet,

  2. Goede vraag. maar besef wel dat een apotheker drie maanden artsen opleiding heeft gedaan en vier jaar medicijnen. Een arts heeft drie maanden medicijnen gestudeerd en vier jaar artsenopleiding.
    met vriendelijke groet,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344