Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Is de zorgverzekering en zijn andere zorgkosten in 2023 aftrekbaar?

Maak je kosten door (chronische) ziekte, omdat je ouder bent of invaliditeit? Dan is het goed om te weten welke kosten je af mag trekken van de aangifte inkomstenbelasting. Voor deze aftrek zijn er daarnaast ook een aantal voorwaarden. Je mag kosten bijvoorbeeld niet aftrekken als je er al een vergoeding voor krijgt. Daarnaast zijn kosten alleen aftrekbaar in het jaar dat je ze betaald hebt. Via voorwaarden aftrek zorgkosten is dit tot in detail na te lezen.

Wat is het drempelbedrag?

Voor de aftrek van zorgkosten geldt een drempelbedrag. In 2022 was er sprake van een drempelbedrag tussen de €141 en €709. De hoogte van dit drempelbedrag is namelijk afhankelijk van het inkomen dat je hebt en of je een fiscale partner hebt. Dan tel je de zorgkosten van jou en je partner namelijk op. Ga naar drempelbedrag 2022 voor meer informatie. Hier kan je straks ook meer informatie vinden over het drempelbedrag 2023. Ieder jaar neemt het drempelbedrag net als het drempelinkomen namelijk iets toe. Door zorgkosten in jouw online aangifte bij de Belastingdienst te beschrijven wordt dit automatisch verrekend.

Wat is wel en niet aftrekbaar?

Hieronder zie je welke kosten wel en niet aftrekbaar zijn.

Kom je er niet uit? En wil je meer weten over de specifieke voorwaarden die er voor bepaalde aftrekposten zijn? Vraag dan jouw zorgverzekering hoe dit precies zit of kijk op Rijksoverheid.nl. Hier komen ook alle aftrekposten voor 2023 online. 

Wel aftrekbaar in 2022

Kosten die wel aftrekbaar zijn voor jouw inkomstenbelasting:

  1. Geneeskundige hulp, behandelingen en medicijnen zoals verpleging in een ziekenhuis of andere instelling. Bij de tandarts, fysiotherapie of specialist. Een behandeling op voorschrift en onder begeleiding van een arts door een paramedicus zoals een optometrist of een tandprotheticus. Behandeling door een paramedicus zonder doorverwijzing van een arts (onder voorwaarden). IVF-behandeling onder de 43 jaar (onder voorwaarden). Voorgeschreven medicijnen (ook homeopathische middelen), behalve de eigen wettelijke bijdrage.
  2. Hulpmiddelen zoals steunzolen en gehoorapparaten (onder voorwaarden). Aanpassingen aan auto, fiets, computer en dergelijke.
  3. Kosten voor vervoer zoals naar een arts, ziekenhuis, apotheek. Vervoerskosten door een ziekte of handicap en reiskosten voor een ziekenbezoek (een vast bedrag).
  4. Kosten zoals voor een dieet op voorschrift (dieetlijst 2022), extra gezinshulp door ziekte of invaliditeit en kleding of beddengoed.

Niet aftrekbaar 2022

Kosten die niet aftrekbaar zijn voor jouw inkomstenbelasting:

  1. Kosten voor bijdragen, eigen risico en premies zijn niet aftrekbaar. Denk aan de premie voor jouw zorgverzekering en aanvullende premies of een wettelijke bijdrage voor bijvoorbeeld medicijnen. Ook de eigen bijdrage Zorgverzekeringswet, het wettelijk verplicht eigen risico en vrijwillig eigen risico zijn niet aftrekbaar.
  2. Geestelijke gezondheidszorg en dyslexiezorg onder de 18 jaar is niet aftrekbaar. Daarnaast zijn de combinatietest, NIPT-test voor prenatale screening, zonder medische indicatie niet aftrekbaar.
  3. Kosten voor hulpmiddelen zijn meestal niet aftrekbaar. Zo zijn een rollator, looprek, loophulp met 3 of 4 poten, elleboogkruk, okselkruk of onderarmschaalkruk en gipssteun niet aftrekbaar. Ook een scootmobiel of rolstoel niet.

Wijzigingen in 2023

De belangrijkste wijzigingen in 2023:

  • Vitamine D wordt niet meer vergoed in het basispakket. De kosten mogen echter wel opgevoerd worden bij de aftrek specifieke zorgkosten.
  • Combinatietest voor zwangere vrouwen gaat uit het basispakket. Hier komt de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) voor in de plaats. Deze wordt vanaf 1 januari 2023 vergoed via de basisverzekering bij een medische noodzaak. Ook zonder medische indicatie wordt de NIPT vergoed. Dit valt buiten het basispakket. De vergoeding hiervoor gaat pas in op 1 april 2023. Voor die tijd geldt een eigen bijdrage van 175 euro.

Bron:
Belastingdienst

Laatste update op 5 december 2022 – 09:30 door Menno de Haan.

Reacties op “Is de zorgverzekering en zijn andere zorgkosten in 2023 aftrekbaar?

  1. Ik wil een gebit middels implantaten doen een zgn all on 6. Kosten ca. € 14.000
    Zijn deze aftrekbaar als zorgkosten in de belastingaangifte?

  2. Waaom is een rolator met armschalen niet aftrekbaar van debelasting en zoals een staopsoel mensen kunnen anders niet meer voort bewegen is apsurt dit niet afftrek baar is En zo als een verbouwing van doch en wc dat ,moet worden aangepast En een lift waarom ze zoiets allemaal niet aftrekbaar maken van de belasting mijn zorgverzekering zilverenkruis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344