Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Wordt een beugel vergoed?

Laatste update op 19 december 2018 – 13:47 door Monique Huijdink.

Stel je kind heeft een beugel nodig en moet naar de orthodontist. Een orthodontist is de tandarts-specialist voor scheve tanden en kiezen. Meestal zijn kinderen onder behandeling bij een orthodontist, maar ook steeds meer volwassenen willen hun gebit corrigeren met een beugel. Worden de kosten van de orthodontist dan vergoed door je zorgverzekeraar?

Wat doet de orthodontist?

 • Onderzoeken van afwijkingen in kaak en gebit
 • Informeren over mogelijkheden en eventuele noodzaak tot behandeling
 • Maken van röntgenfoto’s
 • Maken van kleurenfoto’s van mond en gezicht
 • Nemen van gebitsafdrukken en maken van gipsmodellen
 • Opstellen van behandelplan en begroting
 • Afdrukken en/of plaatsen van de beugel
 • Bewaken voortgang en verrichten van aanpassingen

Bij aangeboren afwijkingen, zoals een hazenlip, of als er naast een beugelbehandeling ook een kaakcorrectie nodig is, werkt de orthodontist samen met een kaakchirurg. Kees Booy was een van de grondleggers van de orthodontie in Nederland.

Kosten en verzekeringen

De duur van een behandeling kan variëren tussen een paar maanden en ruim 2 jaar. Daarom kunnen de kosten voor orthodontie aardig oplopen. Een gemiddelde behandeling kost tussen de 1500 en 2500 euro. Behandelingen worden alleen vergoed in bijzondere gevallen. Bijvoorbeeld bij een zeer ernstige ontwikkelings- of groeistoornis van de mond, gebit of kaak. In de meeste gevallen wordt orthodontie niet vergoed vanuit de basisverzekering.

Aanvullende verzekering voor kinderen met een beugel tot 18 jaar

Een beugelbehandeling voor je kind tot 18 jaar kan bij sommige verzekeraars meeverzekerd worden als jullie als ouders een aanvullend pakket hebben gekozen. Maar in de meeste gevallen moet je voor je kinderen een aparte aanvullende verzekering afsluiten. Kijk bij het vergelijken van verzekeringen goed naar de voorwaarden want bij sommige zorgverzekeraars geldt er een wachttijd. De wachttijd voor orthodontie onder de 18 jaar is dan bijvoorbeeld een jaar. Je kunt dan pas in het 2de jaar dat je verzekerd bent, een beroep doen op de vergoeding voor orthodontie.
Kijk hier voor een overzicht van aanvullende verzekeringen voor orthodontie voor kinderen tot 18 jaar.

Een beugelbehandeling voor volwassenen

Voor jongvolwassenen tussen de 18 en 22 jaar valt orthodontie vaak nog vrij goed te verzekeren. Als je ouder bent en je wilt verzekeren voor orthodontie is dat lastiger want de kosten voor een beugel voor volwassenen kunnen flink oplopen. Zorgverzekeraars stellen daarom ook strenge toelatingseisen voor een pakket met orthodontie.
Kijk hier voor een overzicht van aanvullende verzekeringen voor orthodontie voor volwassenen vanaf 18 jaar.

Loont de aanvullende verzekering wel?

Reken van te voren uit of de premie die je aan de zorgverzekeraar moet betalen wel opweegt tegen de kosten die je bij de orthodontist gaat maken. De premie op jaarbasis moet natuurlijk wel lager zijn dan de totale rekening voor de beugelbehandeling.

Vragen over zorgverzekeringen? Of hulp nodig met kiezen?
Bel met ZorgKiezer.nl op 020 2611 600.

Reacties op “Wordt een beugel vergoed?

 1. Mevrouw,

  bij de verzekeringen met orthodontie dekking staat altijd een bedrag en een percentage. Bijvoorbeeld €2500 en 80% én eenmalig. Is dat eenmalig per kind als je meerdere kinderen hebt die een beugel moeten. Of is dat bedrag eenmalig verspreid over je kinderen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344