Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Ziekenhuistarieven openbaar gemaakt door zorgverzekeraar CZ

Zorgverzekeraar CZ heeft als eerste de ziekenhuistarieven bekend gemaakt. Dit geldt voor behandelingen tot een bedrag van 885 euro, het maximaal vrijwillig eigen risico in 2016. ZorgKiezer.nl maakt zich al jaren hard voor het openbaar maken van de ziekenhuistarieven. En zoals wij al eerder berichtten, verschillen deze tarieven voor sommige behandelingen aanzienlijk. 

Ziekenhuistarieven openbaar

De tarieven die zijn gepubliceerd zijn van 2016. Dat er zulke grote verschillen bestaan komt volgens CZ door het prijsbeleid van het ziekenhuis en het verschil in geleverde zorg. CZ wil in de toekomst de tarieven van behandelingen boven de 885 euro ook publiceren. Doordat de tarieven zijn gepubliceerd heeft de consument eindelijk de mogelijkheid om de tarieven te kunnen vergelijken voordat zij een ziekenhuis kiezen.

De strijd van ZorgKiezer.nl voor betere en betaalbare zorg

ZorgKiezer.nl onderzoekt al sinds 2012 de verschillen in de tarieven van ziekenhuizen. Uit onderzoek van 2012 is gebleken dat er toen al grote verschillen in de hoogte van de ziekenhuistarieven werden gehanteerd.

In 2015 heeft ZorgKiezer.nl in samenwerking met Kassa wederom onderzoek gedaan naar de inzichtelijkheid van de tarieven bij zorgverzekeraars en ziekenhuizen. Uit dit onderzoek is gebleken dat meerdere ziekenhuizen grote moeite hadden met het vertellen wat de behandeling kostte of ze hadden helemaal geen tarief beschikbaar.

Hoe komen ziekenhuizen en zorgverzekeraars tot hun tarieven?

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars maken samen afspraken over wat een behandeling mag kosten. Uit concurrentieoverwegingen wordt dit tarief niet bekend gemaakt. Een consument die kostenbewust is en daarom wil bekijken in welk ziekenhuis hij zich het goedkoopst kan laten behandelen, komt bedrogen uit. Zorgverzekeraar CZ heeft hier nu een kleine stap gemaakt om te zorgen dat er meer transparantie komt in de zorg.

CZ schrijft op haar website dat ze begrijpen dat de consument meer informatie wil hebben over de zorg die zij krijgen en wat het kost.

“Wij vinden dat u mag weten wat uw zorg kost. En begrijpen dat u informatie over de prijs én kwaliteit van zorg wilt. Zodat u de beste keuze kunt maken”.

Met de code van het behandeltraject kun jij zien wat de kosten zijn voor de behandeling. De declaratiecode kun je opvragen bij het ziekenhuis. In de tarievenlijst is er de mogelijkheid de plaats en de behandelcode te selecteren die bij jou van toepassing zijn.

Wat levert het jou op?

Met de komst van het eigen risico ben jij zelf verantwoordelijk voor een flink deel van de zorgkosten. Daarom is het zeker van belang dat de ziekenhuistarieven openbaar worden gemaakt. Als de tarieven openbaar worden gemaakt kun jij precies zien wat een behandeling kost bij een specifiek ziekenhuis. Dit kan jou honderden euro’s besparen!

Laatste update op 3 augustus 2016 – 18:23 door Claire Langenhoff.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344