Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Ziekenhuizen publiceren sterftecijfers

Laatste update op 18 augustus 2015 – 16:54 door .

Op zaterdag 1 maart moesten alle ziekenhuizen in Nederland de sterftecijfers bekend maken. Dit is een belangrijke stap in het transparanter maken van de zorg. Alle ziekenhuizen zijn nu verplicht om de gestandaardiseerde sterftecijfers openbaar te maken op de eigen website. Ziekenhuizen moeten aangeven hoeveel mensen gestorven zijn aan bijvoorbeeld diabetes, maagkanker, leukemie of nierfalen. 

Een aantal ziekenhuizen wil de sterftecijfers niet bekend maken. Elf ziekenhuizen hebben de sterftecijfers nog niet gepubliceerd, ook al was de deadline hiervoor afgelopen zaterdag. Het Erasmus MC in Rotterdam gaf eerder al aan dat zij vinden dat de cijfers een vertekend beeld geven. Zij hebben uiteindelijk een sterftecijfer bekend gemaakt aan de hand van een eigen rekenmethode. Het is echter aan de ziekenhuizen zelf om de sterftecijfers te onderbouwen en hier uitleg bij te geven.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat vanaf maandag inventariseren wie de sterftecijfers heeft gepubliceerd. Ziekenhuizen die dit nog niet hebben gedaan kunnen maatregelen verwachten van de NZa. Dit begint met een aanmaning om de cijfers alsnog bekend te maken en vervolgens kan er over worden gegaan op een dwangsom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344