Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Zorgakkoord bereikt over vrije artsenkeuze

Zorgakkoord 2014Verschillende politieke partijen zijn tot een akkoord gekomen over de vrije artsenkeuze. De VVD, PvdA, D66, SGP en de Christenunie zijn het eens geworden over een wijziging in de zorgverzekering waarbij de zorgverzekeraar geen vergoeding meer hoeft te bieden voor een zorgverlener waarmee geen contract is gesloten.

Hoe is het nu geregeld?

Bij de huidige zorgverzekering kan je al kiezen tussen een natura zorgverzekering en een restitutie zorgverzekering. Bij de natura variant krijg je alleen een volledige vergoeding als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Ga je dan bijvoorbeeld naar een fysiotherapeut of specialist waarmee geen contract is gesloten, dan vergoedt de zorgverzekeraar tot 80% van de rekening. De premie voor een natura verzekering is wel iets goedkoper dan de restitutieverzekering. Bij de restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze. Je bepaalt zelf welke zorgverlener je gebruikt en schiet het bedrag dan voor. De kosten kan je later declareren bij de zorgverzekeraar. Deze polis is vaak iets duurder dan de naturapolis.

Wat verandert er voor jou?

Met het zorgakkoord mogen zorgverzekeraars zorgpolissen aanbieden waarbij helemaal niks vergoed wordt als er gebruik wordt gemaakt van een niet gecontracteerde zorgverlener. Het is een soort budget natura zorgverzekering. Deze vorm komt naast de gewone natura en restitutie zorgverzekering te bestaan. Deze regeling geldt echter niet voor alle zorg, eerstelijns zorg blijft vergoed worden ongeacht het type polis. Onder eerstelijns zorg valt de huisarts, de tandarts, kraamzorg en de apotheek. Voor medisch specialisten en psychische zorg gaat deze regeling wel gelden. Het wordt dus nog belangrijker om de kleine letters van de zorgpolis goed door te nemen als je wilt overstappen van zorgverzekering.

Waarom dit zorgakkoord?

Het is de bedoeling dat zorgverzekeraars kunnen beoordelen of een zorgverlener goed werk verricht en niet te hoge prijzen vraagt voor het werk. Daarnaast is er sprake van een kostenbesparing als zorgverzekeraars alleen efficiënte en niet te dure zorg van goede kwaliteit inkopen. Door op deze manier geld te besparen, hoeft er niet gelijk in de vergoedingen van de zorgverzekering te worden gesneden. Het alternatief is namelijk dat er minder behandelingen worden vergoed en dat de consument hogere eigen bijdrages moet gaan betalen. De nieuwe polis komt in 2016 op de markt. Dat betekent dat je eind 2015 moet nagaan welk type zorgverzekering je wilt hebben. De nieuwe budget natura zorgverzekering is niet verplicht. Wil je liever vrije keus hebben? Dat kan gewoon, maar dan betaal je maandelijks meer premie. Als je wilt overstappen van zorgverzekering, kan ZorgKiezer.nl je daarbij helpen. Wij helpen je met het vergelijken van alle opties en vinden de zorgverzekering die het beste bij jou past.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2022 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344