Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Zorgverzekeraars onduidelijk over vergoeding dementiezorg

De meeste zorgverzekeraars zijn onduidelijk over vergoedingen voor dementiezorg. Dat constateert Alzheimer Nederland die 10 grote verzekeraars onder de loep nam. Bij 8 van de 10 schoot de informatievoorziening tekort. Alzheimer Nederland vergeleek de websites van Zilveren Kruis, CZ, VGZ, Menzis, De Amersfoortse, DSW, Zorg en Zekerheid (OWM), ONVZ, Salland (als onderdeel van ENO) en De Friesland. Uit dit onderzoek kwamen CZ en VGZ het positiefst naar voren.

Informatie over casemanagement ontbreekt

Casemanagement staat in de top 3 van meest gewaardeerde zorg van de mantelzorgers. Maar daarover is weinig terug te vinden bij de zorgverzekeraars.
Julie Meerveld, manager Belangenbehartiging Alzheimer Nederland: ‘Zo ontbreekt zelfs bij maar liefst 6 van de 10 verzekeraars in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht op de site, informatie over casemanagement dementie, of is die weggestopt in aanvullende voorwaarden.’
Casemanagement is een noodzakelijke randvoorwaarde is om thuis te kunnen blijven wonen.

Gesprek

Alzheimer Nederland wil een gesprek met de 10 onderzochte zorgverzekeraars. Het gesprek moet gaan over casemanagement dementie, maar ook over de informatie van verzekeraars over mantelzorgondersteuning en hulpmiddelen.

Tips voor overstappen zorgverzekering 2019 bij dementie

Alzheimer Nederland geeft mensen die te maken hebben met dementiezorg 7 aandachtspunten en tips voor het overstappen naar een andere verzekeraar in 2019. Hieronder een samenvatting:

1. Start altijd bij de diagnose.

Het hele traject van de diagnose valt onder de basisverzekering.
Tip: De huisarts is medisch adviseur, ook na de diagnose.

2. Een deskundig persoonlijk begeleider zit in de basisverzekering.

Tip: Vraag je zorgverzekeraar specifiek of de door jou gewenste zorgaanbieder ook in 2019 casemanagement dementie beschikbaar heeft. Zeker als je kiest voor een naturapolis. Zorgverzekeraars zijn verplicht om deze zorg te leveren.
Tip: Je kunt aan de zorgverzekeraar vragen wie in jouw regio casemanagement dementie levert.

3. Vervoer is onder bepaalde voorwaarden verzekerd.

Tip: Het vervoer naar een dagbesteding/groepsopvang is de verantwoordelijkheid van de gemeente. Dit wordt per gemeente anders ingevuld.
Tip: Laat je informeren over de mogelijkheden van tegemoetkoming in de reiskosten, denk aan aanvullingen vanuit bijstand of teruggave via belasting.

4. Persoonlijke verzorging en verpleging zit in de basisverzekering.

Vraag je zorgverzekeraar welke zorgaanbieders in 2019 vergoed worden in jouw regio.
Tip: De wijkverpleging is verantwoordelijk voor hulp bij eten en drinken.

5. Laat je ondersteunen bij de mantelzorg.

Voor degene die voor de persoon met dementie zorgt is er mantelzorgondersteuning. Dit wordt ook wel vervangende mantelzorg of respijtzorg genoemd. Vraag je zorgverzekeraar of dit in het aanbod zit als je in 2019 ondersteuning nodig hebt.
Tip: Verschillende zorgverzekeraars bieden mantelzorgcursussen aan in de aanvullende verzekering. Ook worden er cursussen aangeboden voor het ‘omgaan met de ziekte’ en manieren om ‘rust te vinden’ als mantelzorgers én voor mensen met dementie.

6. Is bij verblijf in het verpleeghuis een aanvullende verzekering nog zinvol?

Voor een aantal zaken worden de kosten betaald door het verpleeghuis, bijvoorbeeld voor fysiotherapie en mondzorg.

7. Welke voor jou belangrijke zorg vergoedt de zorgverzekeraar?

Let hierbij naast de vergoedingen zelf ook op de servicegerichtheid van de zorgverzekeraar en het eigen risico.

Overzicht vergoedingen basisverzekering voor dementiezorg in 2019

Alzheimer Nederland heeft ook een overzicht gemaakt van vergoedingen voor dementiezorg uit de basisverzekering in 2019. De verschillen tussen de premies voor de basisverzekeringen zijn groot in 2019. Daarom kun je wellicht flink besparen als je voor een andere zorgverzekeraar kiest. Op ZorgKiezer.nl kun je makkelijk overstappen naar de verzekeraar die precies de zorg dekt die jij en je naaste nodig hebben. Als je dat voor 1 januari 2019 doet, wordt de oude verzekering automatisch opgezegd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2022 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344