Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Zorgverzekering en tandarts 2023: wat valt er op?

De zorgpremies voor tandartsverzekeringen in 2023 zijn inmiddels bekend. Wil je een aanvullende verzekering afsluiten voor tandartsdekking? Kijk dan naar het onderstaande overzicht om te zien wat er veranderd is als het om de vergoedingen, zorgpremies en aanvullende pakketten gaat.

Wat verandert er in 2023 rondom tandartsverzekeringen?

De Rijksoverheid maakt in principe geen beslissingen als het om de tandartsverzekering gaat. Dit is iets dat volledig bij de zorgverzekeraars ligt en valt buiten het basispakket. Zij beslissen op basis van hun productaanbod welke tandartsdekking er is en welke zorgpremie daarvoor geldt. Het is niet niet verplicht om een tandartsverzekering af te sluiten. Je kunt tandartskosten ook volledig uit eigen zak betalen.

Waar krijg je de hoogste vergoeding voor de tandarts?

In 2023 krijg je de hoogste tandartsdekking bij ONVZ en Zilveren Kruis. De aanvullende zorgverzekeringen van ONVZ en Zilveren Kruis hebben een tandartsdekking tot maximaal €1.250 per jaar. Het aanvullende pakket van ONVZ is €42,50 per maand (met collectiviteitskorting). Het aanvullende pakket van Zilveren Kruis is €59,25 per maand. Ook CZ heeft een hoge tandartsdekking. Zo kan je een dekking van maximaal €1150 afsluiten met het ‘uitgebreide tandarts’ pakket. Dit aanvullende pakket is €41,25 per maand. Bij alle bovenstaande verzekeringen wordt 75% vergoed (100% bij controle).

In 2022 was TandenGaaf 100% van Nationale-Nederlanden de hoogste tandartsdekking.

Bij de meeste zorgverzekeraars is er een maximale tandartsdekking van tussen de €500 en €1.250.

Ga naar tandartsverzekering om alle aanvullende verzekeringen met tandartsdekking bij elkaar te zien.

Is het mogelijk om de tandarts onbeperkt te verzekeren?

Het is voor 2023 niet mogelijk om de tandarts onbeperkt te verzekeren. Op dit moment zit de maximale tandartsdekking op €1.250

Goedkoopste zorgverzekering met tandartsdekking

Wil jij de goedkoopste zorgverzekering met tandartsdekking afsluiten? Ditzo is dan de beste keuze in 2023 wanneer je een n eigen risico van 885 euro kiest. Zo betaal je  €118,40 per maand. Wil je liever een eigen risico van 385 euro? Dan is VinkVink de goedkoopste. Zo  betaal je €136,75 per maand voor je basisverzekering en tandartsverzekering samen. Bij Ditzo en VinkVink krijg je 75% tot een maximum van €250,- vergoed.

Wat valt er binnen de basisverzekering en wat niet?

Net als in voorgaande jaren valt een gedeelte van de tandheelkundige behandelingen binnen de basisverzekering en een ander gedeelte niet. Reken op de volgende verdeling voor 2023:

Basisverzekering

Vanuit de basisverzekering is er een vergoeding voor veel tandheelkundige behandelingen. Daarbij is er onderscheid tussen mondzorg voor verzekerden tot 18 jaar en vanaf 18 jaar. Ook zijn er tandheelkundige leeftijden voor alle leeftijden beschikbaar waarbij de leeftijd niet uitmaakt. Tot 18 jaar gaat het om zaken als: periodieke controle, tandsteen verwijderen, vullingen en chirurgische tandheelkundige hulp. Vanaf 18 jaar om chirurgische tandheelkundige hulp, röntgenonderzoek en uitneembare kunstgebitten. En boven de 18 jaar zit de periodieke controle niet in het basispakket. Het overgrote deel van de tandartskosten ga je hierdoor zelf betalen. Alle verzekerden krijgen een vergoeding vanuit het basispakket bij een afwijking van de mond or ernstige stoornis. Hier zijn strenge criteria aan verbonden. Is hier geen sprake van? Dan biedt de basisverzekering normaal gesproken geen vergoeding voor orthodontie.

Tandartsverzekering
De tandartsverzekering is de meest gekozen aanvullende verzekering. Deze verzekering is vooral interessant als je de komende 1 tot 2 jaar behandelingen te verwachten hebt. Vraag je tandarts om een offerte voor de behandelingen om te achterhalen welke tandartsdekking je nodig hebt.

Heb je een tandartsverzekering nodig voor 2023?

Jij staat er vrij in om wel of geen aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Ga je weinig? Dan is het verstandig om deze niet af te sluiten en bespaar je daar waarschijnlijk kosten mee. Bij de meeste mensen is dit het geval. 

Ga je vaker naar de tandarts of verwacht je in het komende jaar vaker te gaan? Dan is een tandartsverzekering waarschijnlijk wel interessant. Meer weten? ZorgKiezer heeft er onderzoek naar gedaan. Check het stappenplan voor tandartsverzekeringen.

Alle zorgpremies zijn bekend. Zorgpremie 2023 geeft je een compleet overzicht van de zorgpremies voor de basisverzekering. Ook vergelijken op tandartsdekking en behandelingen bij de fysiotherapeut? Bekijk onze: zorgverzekering 2023 vergelijken pagina om een zorgverzekering 2023 af te sluiten.

Bronnen:

Rijksoverheid

Tandartsverzekering

 

Laatste update op 18 november 2022 – 12:23 door Fabian Clemens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344