Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

De Britse variant van het coronavirus

Laatste update op 25 oktober 2021 – 16:35 door Daan.

Eind december 2020 is de Britse variant van het coronavirus in het zuidwesten van Engeland geconstateerd. Op dit moment verspreid deze variant zich ook in Nederland. Wat weten we over deze variant?

Britse variant coronavirus

De variant van het virus is vooral in Londen geconstateerd. De codenaam van het Britse virus is variant B.1.1.7 van Sars-CoV-2. De mutatie is mogelijk tot 70 procent besmettelijker dan het oorspronkelijke virus. Door de opkomst van dit virus ontzegden veel landen, waaronder Nederland, de toegang aan reizigers uit het Verenigd Koninkrijk. Op 19 december liet premier Boris Johnson weten dat het virus niet meer onder controle was door de nieuwe variant. De ziekenhuizen in Engeland stromen vol met coronapatiënten, waardoor artsen over leven en dood moeten beslissen. Ook de reguliere zorg komt in de knel.

De Britse coronavariant in Nederland

In Nederland is de Britse variant van het coronavirus ook geconstateerd. Op 6 januari was bij ongeveer 50 mensen in Nederland de Britse coronavariant vastgesteld. Op 8 januari was de variant 96 keer vastgesteld. In de regio’s Amsterdam en Rotterdam-Rijnmond lijkt de variant zich vooral te verspreiden.

Op 12 januari zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) tijdens de persconferentie dat op dit moment 2 tot 5 procent van de coronabesmettingen in Nederland van de Britse variant komt. De verwachting is dat de Britse variant de overhand zal krijgen in Nederland.

Als je positief getest bent op corona, toont de test niet gelijk aan welke coronavariant je hebt. Om erachter te komen om welke variant het gaat moet er specifiek getest worden.

Wat is er anders aan de Britse variant?

De Britse variant is besmettelijker. Het reproductiegetal (de mate waarin het virus zich verspreid) is 0,4 tot 0,7 hoger dan bij de oorspronkelijke variant. De variant is besmettelijker omdat het veel meer virusdeeltjes bevat. Daarnaast blijken mensen die besmet zijn met deze variant, meer virusdeeltjes in hun keel te hebben. Hierdoor zou het mogelijk kunnen zijn dat het virus zich makkelijker verspreid.

Tot nu toe blijkt het ziekteverloop van het Britse virus niet ernstiger of anders te zijn, de variant lijkt je dus niet zieker te maken. Ook lijkt het virus niet dodelijker te zijn. Bovendien is ook niet gebleken dat de variant langer overleeft via aerosolen of op oppervlakten. Wel wordt de Britse variant veel vaker onder jongeren en kinderen aangetroffen dan andere mutaties.

Werkt het vaccin ook tegen de Britse variant?

Sinds vrijdag 8 januari kunnen duizenden mensen hun vaccinaties tegen corona halen. Nu er al begonnen is met vaccineren en er een nieuwe coronavariant is, vraag je je vast af of het vaccin ook tegen de nieuwe variant werkt. Fabrikant Pfizer heeft onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van het vaccin tegen de Britse variant. Pfizer is de farmaceut waarvan het vaccin toegediend wordt in Nederland. Uit de eerste resultaten van het onderzoek blijkt dat het vaccin ook tegen de Britse variant werkt.

Moet je andere maatregelen treffen?

Wanneer je met de Britse variant besmet bent hoef je niet per sé andere of strengere maatregelen te treffen. Wel is het belangrijk om de huidige maatregelen na te leven. Je moet je dus goed houden aan de basis hygiënemaatregelen, je zo snel mogelijk laten testen bij klachten en de quarantaine- en isolatiemaatregelen strikt opvolgen. Ook is de 1,5 meter afstand regel erg belangrijk.

Zorgverzekering 2021

Heb je vragen over jouw zorgverzekering of ben je nog op zoek naar een nieuwe zorgverzekering? Onze ZorgToppers denken graag met je mee! Wil jij altijd op de hoogte zijn van het laatste zorgnieuws? Volg ons op Instagram en Facebook.

Reacties op “De Britse variant van het coronavirus

  1. Ra,ra,ra de Engelse Covid variant is nu al onderzocht door pfizer en blijkt net zo goed op het vaccin te reageren. Hoe kunnen ze dat nu weten nu deze variant er net is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344