Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Nederlander wil tientje betalen voor huisarts en salaris specialist aanpakken

Een overgrote meerderheid van de Nederlanders (84 procent) wil dat de salarissen van medisch specialisten en managers in de zorg worden verlaagd om de kosten van de gezondheidszorg te beteugelen. Zij zijn ook bereid om zelf dieper in de buidel te tasten bij extra zorgbezuinigingen. Ongeveer de helft van de Nederlanders vindt een eigen bijdrage van een tientje bij bezoek aan de huisarts of specialist acceptabel. Ook een kleiner basispakket is bespreekbaar, zonder rollator en ivf-behandelingen. Een forse verhoging van het eigen risico (+500 euro) is voor een ruime meerderheid (86 procent) echter taboe. Dat blijkt uit het onderzoek “Bezuinigingen in de Gezondheidszorg 2012” van de onafhankelijke vergelijkingssite Zorgkiezer.nl.

De site vroeg aan mensen met een zorgverzekering waarop kan worden bezuinigd om de zorg in ons land betaalbaar te houden. Boven alles moet volgens een ruime meerderheid de salarissen van medisch specialisten en managers in de zorg worden verlaagd naar de Balkenende norm (193.000 euro in 2011). Ook is ongeveer de helft van de Nederlanders bereid om een eigen bijdrage te betalen van 10 euro per bezoek aan de huisarts of specialist. De gemiddelde Nederlander gaat drie à vier keer per jaar naar de huisarts. Zo’n eigen bijdrage kost hem dus jaarlijks 30 tot 40 euro extra. Een ruime meerderheid (69 procent) zal hierdoor niet minder vaak naar de huisarts gaan.

Wat betreft het basispakket kunnen Ivf-behandelingen worden geschrapt uit het pakket, zo antwoordt 65 procent van de ondervraagden. De rollator kan ook wel zelf worden betaald, zo zegt een kleine meerderheid van 51 procent. Het gehoorapparaat en de bezoeken aan de EHBO moeten daarentegen in het pakket blijven volgens een ruime meerderheid.

„Mensen willen liever met een kleine eigen bijdrage de huidige kwaliteit van de zorg overeind houden, dan dat het stelsel verder wordt uitgekleed”, stelt Peter Ruys, oprichter van Zorgkiezer.nl. „De berichten over de noodzaak tot bezuinigen dringt bij iedereen door, want de zorgkosten blijven stijgen. De meerderheid zegt dat ze met zo’n eigen bijdrage wel net zo vaak naar huisarts of specialist zullen gaan. Ze willen daar dan wel beter zorg en ruimere openingstijden voor in de plaats hebben.”

In de komende jaren moet naar verwachting zo’n 10 miljard extra bezuinigd gaan worden. Het is onwaarschijnlijk dat de gezondheidszorg, een van de grootste kostenpost daarbij buiten schot kan blijven. Daarnaast heeft het CPB onlangs berekend dat een modaal inkomen in 2040 voor bijna de helft zal opgaan aan de collectieve zorgkosten, als het huidige overheidsbeleid wordt voortgezet. Structurele hervormingen van het zorgstelsel lijken daarom onafwendbaar.

Het onderzoek werd gehouden onder 1984 Nederlanders in de periode 14 tot en met 28 december 2011.

Reacties op “Nederlander wil tientje betalen voor huisarts en salaris specialist aanpakken

 1. lekker makkelijk kletsen voor die 65% van de mensen die ivf uit de basisverzekering willen hebben, mag ik raden dat zijn mensen die zelf kinderen hebben gewoon door keertje bed te delen of mensen die absoluut geen kinderen willen.. mag ik dan ook een aantal dingen uit het basis pakket weg laten halen….

   1. dank je leonie.. eens kijken hoe ze reageren als ze hun tweede kind plannen en het lukt dan niet en na paar maanden gaan ze naar de huisarts, de stuurt ze naar de gyn en dan krijgen ze te horen… een tweede ja dat lukt alleen via ivf…. en ja voor hun kind hebben ze een brusje gepland want ja zo hoort dat……. oww mevrouw dat kost u minimaal 3000 euro en dan geven we garantie tot aan de deur, meestal zij er meerdere behandelingen nodig dus gaat u alvast ff sparen…. of wat als het hun eigen zus of broer is die alleen via ivf kinderen zal krijgen…

 2. Dit is geen onderzoek maar onrust stoken……..
  Stop alle zorgverzekeringen bij elkaar en er zijn miljoenen te verdienen. Waarom kan dit in het Buitenland wel…..
  Welzijn incl.gezondheid is het belangrijkste voor een mens en dat hebben wij na vele jaren bij elkaar gesprokkeld en dat moet niemand ons afpakken.
  De overheid moet zijn volk beschermen, ook medische zorg, en daarom andere prioriteiten stellen…..

 3. Helemaal gelijk Wendy. Zelf heb ik ook 12 jaar lopen dokteren om zwanger te kunnen worden. Bij de eerste hebben we zoveel gedaan dat ze ook over IVF begonnen, uiteindelijk net er voor zwanger geworden. Eens kijken hoe die 65% zou praten als hun het zelfde zou gebeuren.

 4. Extra reactie op eerder bericht.
  Het aantal IVF behandelingen zal ook gaan stijgen omdat de meeste mensen (lees vrouwen) op latere leeftijd zwanger worden!!!! Zo was een paar jaar geleden overal te lezen. Hoe willen ze dat dan verantwoorden. Zelf betalen is voor de meeste mensen niet mogelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2022 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344