Wordt een beugel vergoed?

Stel je kind heeft een beugel nodig en moet naar de orthodontist. Een orthodontist is de tandarts-specialist voor scheve tanden en kiezen. Meestal zijn kinderen onder behandeling bij een orthodontist, maar ook steeds meer volwassenen willen hun gebit corrigeren met een beugel. Worden de kosten van de orthodontist dan vergoed door je zorgverzekeraar?

Lees verder

Tandarts vergoedingen 2019: Voorkom hoge tandartskosten

Van alle aanvullende verzekeringen is de tandartsverzekering het meest gekozen. Maar veel mensen maken weinig gebruik van die verzekering. Zonde, want je betaalt er wel voor. Ga jij vaak alleen voor controle naar de tandarts? Dan is het in de meeste gevallen goedkoper om de tandartsrekening zelf te betalen.

tandarts

Lees verder

Hoe regel je een zorgverzekering voor je baby in 2019?

Ook voor je baby is een zorgverzekering verplicht in Nederland. Maar je hoeft voor kinderen tot 18 jaar geen premie te betalen. Als je baby geboren is, heb je 4 maanden de tijd om het kindje aan te melden bij de zorgverzekering van jou of van je partner. Wacht niet te lang want als je je baby te laat aanmeldt, moet je de gemaakte zorgkosten zelf betalen.

Gezinspolis klein

Lees verder

Wat is het verschil tussen een tandongevallenverzekering en een tandartsverzekering?

Zoals we allemaal weten, zit een ongeluk zit in een klein hoekje. Wanneer bij een ongeluk je gebit beschadigd raakt, vallen de tandartskosten niet onder de basisverzekering. Voor een vergoeding heb je een tandongevallenverzekering nodig. Een tandongevallenverzekering is niet hetzelfde als een tandartsverzekering. Een tandartsverzekering vergoedt namelijk enkel reguliere kosten zoals de kosten voor controles of het vullen van gaatjes. Een tandongevallenverzekering vergoedt de kosten die je maakt om je gebit te laten herstellen na een ongeluk.

tandongevallenverzekering

Lees verder

Mensen met geld gaan vaker naar de tandarts

Mensen die veel verdienen gaan in verhouding vaker naar de tandarts dan mensen met een lager inkomen. Het verschil lijkt te liggen aan het verschil in de basisverzekering. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bij de hoge inkomens is negen op de tien vorig jaar voor controle naar de tandarts geweest. Bij de lage inkomens ligt dit rond de 70 procent.

tandarts

Lees verder

Ruim 2000 actuele tandartstarieven online op ZorgKiezer.nl

In 2012 werd het experiment met de vrije tandartstarieven gestaakt. Dit besloot minister Edith Schippers nadat bleek dat de tandartstarieven in de eerste helft van 2012 met maar liefst 12, 2% gestegen waren. Per 1 januari 2013 gelden weer maximumtarieven in de mondzorg. Dat betekent dat de Nederlandse Zorgautoriteit heeft vastgelegd hoeveel de tandartsen per behandeling maximaal in rekening mogen brengen. Op ZorgKiezer.nl/tandarts vind je van ruim 2000 tandartsen de tarieven voor 2013.

Lees verder

Zorgverzekering 2013: Tandartstarieven gaan omlaag

Het experiment met de vrije tandartstarieven is gestopt. Daarom zijn er vanaf januari 2013 weer vaste prijzen bij de tandarts. Deze prijzen zullen een aantal procenten lager liggen dan dit jaar. 

Prijzen voor de tandarts gaan dalen

Dit heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) laten weten. Een aantal tandartsen zal flink dalen in prijs met de ingang van de vaste tarieven volgend jaar. Het experiment dat tandartsen de kans gaf om zelf de prijzen te bepalen voor de behandelingen begon dit jaar op 1 januari. Het was de bedoeling dat de onderlinge concurrentie werd vergroot tussen tandartsen en er een betere prijs kwaliteit verhouding kwam. Echter bleek uit onderzoek van ZorgKiezer.nl dat na een paar maanden de tarieven met bijna 12% waren gestegen.

Nu nog je tandarts vergelijken

Het experiment had drie jaar moeten duren, maar is vroegtijdig afgelast. De NZa is nu bezig om de nieuwe tarieven te bepalen voor komend jaar. Zij doen dit aan de hand van de tarieven uit 2011. Om de kosten van de tandarts te dekken kunnen consumenten een aanvullende zorgverzekering afsluiten. De tandarts wordt voor mensen boven de 18 jaar niet vergoed vanuit de basisverzekering. De zorgverzekering vergelijken is vanaf half november weer mogelijk. De tandarts vergelijken is nu nog mogelijk. De tandartsen mogen tot het eind van het jaar nog zelf de prijzen bepalen, daarom kan het voordelig zijn om nu nog naar een andere tandarts te gaan.

NZa voert nieuwe marktscan uit op aandringen tandartsen

De Nederlandse Zorgautoriteit gaat een vervolgscan uitvoeren naar de ontwikkeling van de vrije tandartstarieven over de eerste acht maanden van het jaar. De Marktscan Mondzorg die de NZa in juli uitbracht, luidde het einde in van het experiment van de vrije tandartstarieven. Daarin concludeerde de Autoriteit dat de tarieven met 9,6% waren gestegen over de eerste drie maanden van 2012. ZorgKiezer.nl deed onderzoek naar de ontwikkeling van de tarieven in de eerste zes maanden en kwam tot een stijging van maar liefst 12,2%.

De Nederlandse Maatschappij tot Bevordering van de Tandheelkunde (NMT) heeft sinds het stoppen van het experiment met de vrije tarieven aangedrongen op een vervolgscan van de NZa.
Onenigheid
De NMT stelde bij publicatie van het rapport van NZa zich niet te herkennen in de explosieve stijging van de tandartstarieven. De NZa gaat zich voor deze vervolgscan baseren op gegevens die zij gaat opvragen bij factoringbedrijven, zoals FaMed. Daarnaast is het van belang dat de NZa ook een analyse zal uitvoeren of er verschillen zijn tussen de data van Vektis en die van de factoringbedrijven.

Grote verschillen tandartstarieven
Op ZorgKiezer.nl kun je tandartsen vergelijken. Zo kun je zien welke tandarts bij jou in de buurt de goedkoopste of beste is. Uit eerder onderzoek van ZorgKiezer.nl bleek al dat de tarieven van de tandartsen behoorlijk uit elkaar liggen en kunnen oplopen tot wel honderden euro’s. Wil je weten wat er gaat veranderen in de vergoeding voor de tandarts met zorgverzekering 2013? Schrijf je dan in voor de ZorgKiezer.nl-nieuwsbrief.