Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Mensen met geld gaan vaker naar de tandarts

Mensen die veel verdienen gaan in verhouding vaker naar de tandarts dan mensen met een lager inkomen. Het verschil lijkt te liggen aan het verschil in de basisverzekering. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bij de hoge inkomens is negen op de tien vorig jaar voor controle naar de tandarts geweest. Bij de lage inkomens ligt dit rond de 70 procent.

tandarts

Dat is een flink verschil. De bezoeken aan de tandartsen en mondhygiënisten zijn in principe voor eigen rekening. Dat geldt overigens niet voor kinderen onder de 18 jaar. Er zijn dan ook geen verschillen tussen rijk en arm bij het aantal tandartsbezoeken van kinderen.

Verschillen in tandartsbezoek

Als er wordt gekeken naar andere vormen van zorg, website dan zijn de bezoeken juist omgekeerd. Mensen met minder inkomen gaan bijvoorbeeld veel vaker naar de huisarts of een specialist. Een bezoek aan de huisarts wordt wel volledig vergoed door de basisverzekering en je hoeft daar ook geen eigen risico voor te betalen. De tandartskosten betaal je wel zelf of er moet een aanvullende tandartsverzekering zijn afgesloten bij de basisverzekering die de kosten dekt. Vrijwel alle kinderen gaan naar de tandarts. Dat neemt af vanaf twintig jaar. Van bejaarde mensen gaat nog ongeveer de helft naar de tandarts, maar dat is te verklaren. Een deel van deze groep mensen heeft een kunstgebit en hoeft simpelweg niet meer zo vaak op controle te komen.

Besparen op de tandarts

In 2012 zijn de tandartstarieven tijdelijk vrijgegeven. Dat betekent dat de tandarts toen zelf mocht bepalen hoeveel een behandeling ging kosten. Inmiddels is dat niet meer het geval en zijn er nu maximale tarieven. De keuze voor de tandarts heeft dus vrij weinig invloed op de prijs. Het kan wel voordeliger zijn om één keer per jaar op controle te gaan dan de afspraken uit te stellen tot er echt iets aan de hand is. Op zoek naar een tandarts? Op ZorgKiezer.nl kan je tandartsen vergelijken en beoordelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2021 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344