Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

De 5 meest gestelde vragen over de vergoeding van apotheekbereidingen

Zorgverzekeraars verkondigden op 25 februari 2015 opeens dat ze apotheekbereidingen niet meer zouden vergoeden per 1 maart. Deze medicijnen zouden niet aan de eisen voldoen die door de overheid gesteld zijn omdat de werking ervan niet wetenschappelijk bewezen zou zijn, zo berichtte Radar gisteren.

 

ApotheekLaden1792x1200

 

Wat is er aan de hand?

 

Sinds 1 maart vergoeden zorgverzekeraars 400 van de zogenaamde apotheekbereidingen niet meer. Apotheekbereidingen zijn medicijnen die gemaakt worden door de apotheek zelf. Apothekers maken deze medicijnen zelf doordat ze een andere dosering hebben of op een andere manier moeten worden toegediend. Patiënten die gebruik maken van apotheekbereidingen moeten deze medicijnen nu zelf betalen. De rekeningen van apotheekbereidingen kunnen oplopen tot meer dan €1000,- per maand zo blijkt uit een aflevering van Radar.

 

 

Wie bepaalt wat zorgverzekeraars vergoeden?

 

Het Zorginstituut Nederland adviseert de overheid ieder jaar over wat er wel en niet vergoed wordt vanuit de basisverzekering. De overheid bekijkt aan de hand van richtlijnen of een medicijn effectief en doelmatig is. Is dat niet het geval? Dan besluiten verzekeraars om het niet te vergoeden en het uit de basisverzekering te halen. Op dit punt verschillen zorgverzekeraars en apothekers van mening. Medicijnen die op maat gemaakt zijn kunnen noodzakelijk zijn voor een patiënt, maar niet aan de richtlijnen van de overheid voldoen.

 

Gebruik jij apotheekbereidingen?

 

Er is een lijst gepubliceerd waarin staat welke medicijnen niet meer vergoed worden. Met deze lijst kan je controleren of jij gebruik maakt van apotheekbereidingen. Goed om te weten is dat er zorgverzekeraars zijn die besloten hebben om de apotheekbereidingen voorlopig nog te vergoeden. Toch is het verstandig om in overleg te gaan met je apotheek en je zorgverzekering als je gebruik maakt van apotheekbereidingen. Zij kunnen je vertellen waar je aan toe bent.

 

Wat zijn de vervolgstappen?

 

Medisch Contact zegt dat beroeps- en brancheorganisatie (KNMP) vindt dat er overleg plaats had moeten vinden tussen verzekeraars en apothekers, alvorens er besloten werd apotheekbereidingen niet meer te vergoeden. Op 19 maart aanstaande gaat de KNMP in gesprek met zorgverzekeraars, artsenorganisaties en patiëntenorganisatie NPCF omdat zij vinden dat de apotheekbereidingen gewoon vergoed moeten worden. Voorzitter van de KNMP Gerben Klein Nulent laat in Radar weten “dat het hier om maatwerk gaat en dat het zeer betreurenswaardig is dat deze medicijnen zonder overleg niet meer vergoed worden.”.

 

Hoe denken minister Schippers en de Federatie Medisch Specialisten er over?

 

Minister Schippers van Volksgezondheid Wetenschap en Sport (VWS) vindt dat de zorgverzekeraars eerder hadden moeten laten weten dat ze de apotheekbereidingen niet meer zouden vergoeden, zo schrijft Medisch Contact. Federatie Medisch Specialisten is van mening dat zorgverzekeraars zich zouden moeten houden aan adviezen van medisch specialisten, in plaats van zelf te bepalen welk geneesmiddel vergoed wordt of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2021 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344