Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Waarom moet ik soms bijbetalen bij de apotheek?

Medicijnen krijg je voorgeschreven door je huisarts of medisch specialist. In de meeste gevallen krijg je deze medicijnen volledig vergoed door de basisverzekering. Soms sta je bij de apotheek en moet je toch een gedeelte zelf betalen. Dit komt doordat de vergoeding van de zorgverzekeraar lager is dan de prijs voor jouw medicatie.

White Oval Medication Tablets in Hand

Hoe werkt dat precies?

Zorgverzekeraars vergoeden alleen geneesmiddelen die geregistreerd staan in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). De meeste medicijnen staan hierin opgenomen, maar hoeveel er per medicijn vergoed wordt staat niet vast. Er zijn namelijk geen vaste prijzen voor geneesmiddelen. De apotheek en de zorgverzekeraar maken samen per geneesmiddel afspraken over de prijzen. Daarnaast kan een zorgverzekeraar ervoor kiezen alleen de goedkoopste variant van een medicijn volledig te vergoeden. Dit heet het preferentiebeleid. De zorgverzekeraar mag zelf bepalen welke variant hij vergoedt per werkzame stof, waardoor het kan voorkomen dat jij moet bijbetalen.

Voorbeeld
Veel mensen met ADHD betalen een eigen bijdrage voor hun medicijnen. De geneesmiddelen Concerta en Strattera zitten in dezelfde groep als het goedkopere middel Methylfenidaat, beter bekend als Ritalin. Doordat er geen belangrijke verschillen zijn tussen deze medicijnen is Ritalin opgenomen in het preferentiebeleid. Dit medicijn is goedkoper en krijg je volledig vergoed. De overige medicijnen met dezelfde werking in deze groep zijn duurder en krijg je gedeeltelijk vergoed. Daarom moet je een gedeelte zelf betalen, dit is je eigen bijdrage.

Afspraken tussen apotheek en zorgverzekeraar

Hoeveel je precies vergoed krijgt voor je medicijnen kun je het beste navragen bij je zorgverzekeraar. Let ook op de voorwaarden van je zorgverzekeraar om voor volledige vergoeding in aanmerking te komen. Zo zijn er verzekeraars die bijvoorbeeld willen dat je de medicijnen online bestelt bij een door hun gekozen partij.

Kan ik mij verzekeren voor mijn eigen bijdrage?

Ja, dat kan. Door een aanvullende verzekering af te sluiten met een dekking voor medicijnen, kan je de eigen bijdrage opvangen. Welk pakket het beste is, is afhankelijk van de hoogte van jouw eigen bijdrage per jaar. Halverwege november worden alle pakketten voor 2017 bekend gemaakt. Vanaf dat moment kun je op ZorgKiezer.nl alle zorgverzekeringen vergelijken en bekijken welke zorgverzekering jouw medicatie vergoed.

 

Laatste update op 28 oktober 2016 – 15:26 door .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344