Zorgverzekeraars krijgen te veel macht over geld

De nieuwe plannen van het ministerie van Volksgezondheid geven zorgverzekeraars te veel macht, aldus tandartsen, fysiotherapeuten en psychologen in Nederland. Zorgverzekeraars mogen in de toekomst zelf weten hoeveel vergoeding een zorgverlener krijgt.

Wat betekenen deze plannen voor de patiƫnt?

Als jouw tandarts, fysiotherapeut of andere zorgverlener geen contract meer heeft met jouw zorgverzekeraar, dan moet jij zelf de kosten betalen. Op dit moment is het nog zo geregeld dat als er geen contract is tussen zorgverlener en zorgverzekeraar, er wel nog een deel van de behandeling vergoed wordt. Met de nieuwe plannen worden alleen nog behandelingen volledig vergoed als er een overeenkomst is getroffen, zelfs als je een aanvullende zorgverzekering hebt voor bijvoorbeeld de tandarts of fysiotherapeut.

Gevolgen van deze plannen

Als er geen contract is tussen jouw zorgverlener en zorgverzekeraar en je niet zelf voor de kosten wilt opdraaien, zal je moeten overstappen van zorgverzekering of een andere zorgverlener moeten zoeken. Misschien ben je al jaren klant bij dezelfde tandarts, dan wordt je nu gedwongen om een andere tandarts te zoeken om een gehele vergoeding te krijgen van je zorgverzekering. De plannen nemen de keuzevrijheid van patiƫnten bijna volledig weg en het geeft de zorgverzekeraars veel macht over hoeveel zij uitkeren.

Weerstand van zorgverleners

Om deze nieuwe plannen tegen te gaan, hebben tandartsen, fysiotherapeuten en psychologen meer dan 90.000 handtekeningen opgehaald en deze gebundeld. Dit is dinsdagmiddag aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid.

Wat vind jij van deze plannen?

1 thought on “Zorgverzekeraars krijgen te veel macht over geld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.