Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Aanvullende verzekering fysiotherapie: Ja of nee?

Laatste update op 11 november 2014 – 13:03 door Claire Langenhoff.

Fysiotherapie wordt maar beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Velen hebben dan ook een aanvullend pakket hiervoor. Er zijn ook mensen die de kosten geheel voor eigen rekening nemen. Waar kies jij voor?

fysiotherapie

Wanneer wordt fysiotherapie vergoed door de basisverzekering?

Deze vergoeding hangt ten eerste af van je leeftijd. Ook is de vraag of je een aandoening hebt die staat op de lijst van “chronische aandoeningen” staat, of dat je last hebt van urineverlies of incontinentie.

Als je jonger bent dan 18 jaar worden de eerste negen behandelingen vergoed. Mochten er daarna meer behandelingen nodig zijn, dan worden deze ook vergoed met een maximum van negen. Wanneer sprake is van een chronische aandoening, dan wordt de gehele behandeling hiervan volledig vergoed.

Ben je ouder dan 28, dan wordt fysiotherapie beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Heb je last van urine incontinentie, dan krijg je de eerste negen behandelingen voor bekkenfysiotherapie vergoed. Eerst zal je je eigen risico moeten betalen, als deze nog niet is gebruikt voor andere zorg. Houd hier rekening mee.

 

Een aanvullende verzekering ?

Of je een aanvullende verzekering nodig hebt, hangt af van je zorgbehoefte en het risico op een medische complicatie. Sport je veel of beweeg je intensief? De kans dat je hierbij een blessure oploopt is groot. Ook als je vaker last hebt van spieren of gewrichten zal je de fysiotherapeut nodig hebben. Heb je geen klachten en beschouw jij jezelf als kerngezond? Dan is de kans dat je fysiotherapie nodig hebt een stuk kleiner. Bedenk wel: Een ongeluk zit in een klein hoekje.

 

Heb je geen aanvullende verzekering, dan komen de kosten die fysiotherapie met zich meebrengt voor je eigen rekening. Een normale behandeling kost zo’n 29 euro. De keuze is dus aan jou: In het geval van een ongeluk alles zelf bekostigen, of een maandelijkse premie betalen voor een aanvullend pakket fysiotherapie.
Heb je besloten dat je aanvullende verzekering wil? Er is een groot aanbod aan verschillende soorten. Een aantal verzekeraars biedt een pakket met meer dan 36 behandelingen fysiotherapie, of zelfs een onbeperkt aantal. Voor sommigen mensen is dit voordelig.

 

Wanneer kan ik een aanvullende verzekering afsluiten?

Jouw zorgverzekeraar moet in de loop van november de nieuwe premie bekend te maken. Wil jij de eerste zijn die weet wanneer je de nieuwe zorgverzekering vergelijken kunt? Meld je dan aan voor de PremieAlert van Zorgkiezer.nl Hier kun je gelijk zorgverzekeringen vergelijken met anderen. Zorgkiezer is 100% onafhankelijk. Ook staat de goedkoopste zorgverzekering altijd bovenaan.

Reactie op “Aanvullende verzekering fysiotherapie: Ja of nee?

  1. Ik kies ervoor om geen aanvullend zorgpakket af te sluiten. Ik ben van mening dat je alleen moet betalen voor de zorg die je daadwerkelijk afneemt. Hiermee leg de verantwoordelijkheid meer bij de patiënt. Je wilt immers dat een patiënt goed voor zijn eigen lijf zorgt.

    Uit de mond van deze fysiotherapeute klinkt dit misschien vreemd, maar ik vind dat fysiotherapie betaalbaar moet zijn. Dit kan door o.a. geen contracten af te sluiten met zorgverzekeraars, waardoor je kwaliteit kan waarborgen. De praktijkervaring leer dat een patiënt die zelf zijn kosten moet betalen vaak meer gemotiveerd is en heel bewust kiest om zelf te betalen voor de zorg die ze belangrijk vinden. Hierdoor wordt de patiënt ook meer kritisch: op de fysio en op zichzelf.

    De kanttekening hierbij is dat dit verhaal verandert zodra je een chronisch of langdurig gezondheidsprobleem hebt, zoals een operatie of ernstige artritis. Zorg wordt zonder een goede dekking van fysiotherapie door de zorgverzekeraar een onbetaalbare situatie. Maar als je jong, vitaal en gezond bent, dan is de kans dat je elk jaar 9 keer of meer bij de fysiotherapeut zit relatief klein. Voor deze groep mensen is het aan te bevelen om kritisch te zijn en de keuze voor een aanvullende verzekering niet heel vanzelfsprekend te vinden.

    Anne Middendorp,
    Fysiotherapeute

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344