Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Allochtone patiënten langer in het ziekenhuis

Laatste update op 27 mei 2013 – 17:09 door Claire Langenhoff.

Allochtone patiënten liggen langer in het ziekenhuis dan autochtone Nederlandse patiënten. Dit blijkt uit onderzoek gedaan door onderzoekers van het VUmc. De onderzoekers hebben in een periode van elf jaar verschillende etnische groepen bestudeerd en hieruit blijkt dat allochtonen vaker opnieuw worden opgenomen in het ziekenhuis en vaker onverwacht langer in het ziekenhuis moeten verblijven dan autochtonen.

Vooral veel verschil in 45 plussers

ZiekenhuisDe onderzoekers hebben gekeken naar het aantal heropnames binnen dertig dagen en naar langere opnames van tenminste drie dagen. Met name etnische minderheden van 45 jaar en ouder werden opgenomen of langer in het ziekenhuis gehouden. De heropname in het ziekenhuis was vooral verhoogd bij Turkse en Surinaamse patiënten. Marokkaanse patiënten blijven vaker langer in het ziekenhuis liggen dan gepland.

Oorzaken van het verschil

Een mogelijke verklaring voor deze resultaten kan de kwaliteit van de zorg in het ziekenhuis zijn, maar er kunnen genoeg andere verklaringen zijn. De onderzoekers stellen dat laaggeletterdheid ook een oorzaak kan zijn. Dit kan een hogere zorgbehoefte veroorzaken bij allochtone Nederlanders met als resultaat een langer verblijf in het ziekenhuis of heropname. Volgens de onderzoekers moet hier wel nog meer onderzoek naar gedaan worden.

Waar denk jij dat het verschil aan ligt?

Reacties op “Allochtone patiënten langer in het ziekenhuis

  1. Ik heb voor mijn opleiding tot verpleegkundige onderzoek gedaan naar communicatie met de allochtone zorgvragers. Hier uit is uitgekomen dat: Onvoldoende kennis van het Nederlandse zorgstelsel en taalbarrière de belangrijkste oorzaken zijn voor deze onnodige lange ligduur. Daarnaast speelt de cultuur van de zorgvrager ook een rol. De patiënten hebben andere verwachtingen van de artsen. Dit speelt meestal bij de eerste generatie zorgvragers. Tweede, derde en de vierde generatie zie je dit probleem niet.

    1. Hoi Omar,
      ik zie dat je onderzoek best een tijd geleden is, maar zou ik misschien contact met je kunnen krijgen voor dit onderzoek? Ik ben hier nu namelijk mee bezig.

  2. Autochtonen ouderen overlijden eerder, omdat ze eenzaam zijn. Allochtonen ouderen gaan ziekenhuis in en oud, omdat ze vaker omgeven zijn door familie, waardoor er meer levensbehoefte is en meer zorg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344