Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Artsen schrijven goedkope medicijnen voor

Laatste update op 5 oktober 2015 – 14:42 door Claire Langenhoff.

Ziekenhuisbestuurders verbieden artsen steeds vaker om patiënten de beste medicijnen voor te schrijven. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS. Artsen moeten patiënten goedkopere alternatieven voorschrijven omdat ziekenhuizen vaak te weinig vergoed krijgen voor de betere, maar duurdere, medicijnen. Het gaat hierbij om medicijnen die allemaal worden vergoed vanuit de basisverzekering.

 coma

 

Budget van ziekenhuizen

Ziekenhuizen krijgen ieder jaar een bepaald budget dat ze kunnen besteden aan dure geneesmiddelen. Het probleem is dat dit budget onvoldoende rekening houdt met de uitvinding van nieuwe medicijnen. Nieuwe medicijnen zijn niet begroot in het budget waardoor er eigenlijk geen geld voor is, terwijl deze medicijnen wel goed werken. Daarnaast is er in het budget ook weinig ruimte voor de komst van nieuwe patiënten. Hierdoor willen bestuurders van met name kleine ziekenhuizen niet meer dat artsen de dure medicijnen voorschrijven. Zij willen graag dat artsen kiezen voor de goedkopere variant.

 

Ziekenhuizen in de financiële problemen

Veel kleine ziekenhuizen komen financieel in de problemen omdat ze te weinig geld hebben om de dure medicijnen mee te bekostigen. Zij kiezen er in sommige gevallen voor om patiënten door te sturen naar academische- of gespecialiseerde ziekenhuizen zodat patiënten daar de juiste medicijnen kunnen krijgen. Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam heeft ervoor gekozen om patiënten niet aan te nemen die zijn doorgestuurd om van een duur medicijn gebruik te kunnen maken. Volgens de NOS heeft het AMC door het gestegen aantal doorgestuurde patiënten een begrotingstekort dat groter is dan 20 miljoen euro. Ook andere academische ziekenhuizen in Nederland hebben problemen met de financiering van dure medicijnen.

 

Verandering sinds 2012

Het veranderen van de financiering van dure geneesmiddelen is in 2012 gestart. Vanaf dat jaar krijgen ziekenhuizen een bepaald budget voor dure medicijnen die alleen in het ziekenhuis voorgeschreven mogen worden. In 2012 is de minister van Volksgezondheid Wetenschap en Sport (VWS) er al op geattendeerd dat er problemen zouden kunnen ontstaan, omdat er in de loop van het jaar nieuwe patiënten naar ziekenhuizen komen en er nieuwe medicijnen worden uitgevonden die niet begroot zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344