Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

EHIC, de Europese zorgpas

EHICIn Nederland is iedereen verplicht een zorgverzekering te hebben, maar hoe zit het als je tijdelijk naar het buitenland gaat? Is de Nederlandse zorgverzekering dan genoeg of moet er een aanvullende zorgverzekering afgesloten worden? Een oplossing voor een tijdelijk bezoek aan het buitenland is de EHIC, de European Health Insurance Card. 

Wat doet de EHIC?

De European health insurance card of Europese zorgpas is een zorgpas die gebruikt kan worden bij een tijdelijk verblijf in het buitenland. De EHIC geeft jou het recht op medisch noodzakelijke zorg vergelijkbaar met wat er in Nederland in het basispakket zit. De EHIC is een soort garantie dat jij verzekerd bent in Nederland en dat de zorgverzekeraar de kosten zal betalen voor de medisch noodzakelijke zorg tegen de laagste prijsklasse. Let wel op, privéklinieken accepteren de Europese zorgpas vaak niet, omdat deze niet in de standaard zorgpakketten zijn opgenomen.

Welke kosten zijn er?

Vaak hoeft er niks betaald te worden voor de medische zorg, de zorgverzekeraar regelt dit rechtstreeks. Moet er wel meteen betaald worden, dan kunnen deze kosten worden gedeclareerd. Het kan voorkomen dat de kosten voor de zorg in het buitenland hoger zijn dan in Nederland en dat er sprake is van een eigen bijdrage. Een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering kan hierbij helpen. Het is daarom niet verplicht om de EHIC te gebruiken in het buitenland. Gebruik je het niet dan moet het eigen risico van de Nederlandse zorgverzekering betaald worden, dit kan een lager bedrag zijn dan de eigen bijdrage uit het buitenland.

Gratis EHIC aanvragen

De European Health Insurance card is een zorpas die gratis aan te vragen is bij de zorgverzekeraar. In een aantal gevallen is de zorgpas tevens de EHIC en is er niet nog een andere kaart nodig. In onderstaand overzicht is te zien waar de zorgpas ook meteen de EHIC is en waar de EHIC gratis kan worden opgevraagd.

 

Zorgverzekeraar
Agis Klantenpas is EHIC
Amersfoortse Online opvragen via EHIC.nl
Anderzorg Online opvragen via Anderzorg
Avero Achmea Klantenpas is EHIC
Azivo Online opvragen via EHIC.nl
Bewuzt Klantenpas is EHIC
CZ Online opvragen via EHIC.nl
Czdirect Online opvragen via EHIC.nl
De friesland Klantenpas is EHIC
Delta Lloyd Online opvragen via EHIC.nl
Ditzo Klantenpas is EHIC
DSW Klantenpas is EHIC
Energiek Klantenpas is EHIC
FBTO Online opvragen via FBTO.nl
Kiemer Klantenpas is EHIC
Menzis Online opvragen via Menzis
OHRA Online opvragen via EHIC.nl
ONVZ Klantenpas is EHIC
PNO Klantenpas is EHIC
Salland Klantenpas is EHIC
Stad Holland Klantenpas is EHIC
TakeCareNow! Klantenpas is EHIC
Unive Online opvragen via EHIC.nl
Unive Zekur Klantenpas is EHIC
VGZ Klantenpas is EHIC
Zileren Kruis Achmea Online opvragen via Zilveren Kruis
Zorg en Zekerheid Klantenpas is EHIC

De EHIC is te gebruiken in alle EU-landen, Liechtenstein, Zwitserland, IJsland, Australië en Macedonië. De EHIC is persoonsgebonden en kan individueel worden aangevraagd bij de juiste zorgverzekeraar. Ga je naar Marokko, Turkije, Tunesië, Kaapverdië of voormalig Joegoslavië (met uitzondering van Slovenië) dan kan je in plaats van de EHIC een verdragsformulier 111 gebruiken. Dit kan je ook bij de zorgverzekeraar aanvragen.

Reacties op “EHIC, de Europese zorgpas

   1. Beste meneer,

    Als achterop de zorgpas EHIC staat dan is het tevens je European Health Insurance Card.
    Als het er niet op staat moet je de pas aanvragen bij Interpolis.

    Vriendelijke groet,
    Nadia

 1. Wij hebben zeer veel problemen ondervonden bij afwikkeling van onze ziektekosten naar aanleiding van onze reis naar USA. Ziektekosten werden vergoed door verzekeraar Interpolis, maar wij moesten de bedragen van circa 4.000 dollar zelf overmaken naar het ziekenhuis in Amerika. Betaling kan alleen met creditcard en wat te doen als je geen telefonisch (of e-mail) contact kunt krijgen en betaling alleen mogelijk is door middel van een ‘pay-slip’ of telefonisch door middel van opgeven van een Amerikaans “social security number”. Zeer slechte ervaring met Interpolis en overwegen over te stappen naar andere verzekeraar. Heb je een elledig tijd gehad in USA en daarna nog veel betalingsellende in Nederland.

 2. Wij hadden ziekenhuiskosten in Frankrijk. Na een telefoontje met het alarmnummer van salland zorgverzekeringen wist ik direct wat ik moest doen en waar ik naar toe moest gaan. Ik belde op zaterdag 13.30 uur.

  Prima hulp wat je verwacht bij je zorgverzekering. Alles is naar behoren snel vergoed.

 3. “De EHIC is te gebruiken in alle EU-landen, Liechtenstein, Zwitserland, IJsland, Australië en Macedonië.”

  Waroom niet Noorwegen en Groot Brittanië?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2022 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344