Geen chemokuur voor kankerpatiënten

Kankerpatiënten moeten niet vanzelfsprekend een chemokuur krijgen als deze behandeling alleen is om het leven nog wat te verlengen. Dit heeft Steven van Eijck, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging aangegeven.

Ook zouden patiënten niet altijd een nieuwe heup moeten krijgen. Volgens Van Eijck zouden huisartsen meer moeten focussen op pijnbestrijding. Door patiënten beter te helpen met pijnbestrijding, zouden honderden miljoenen euro’s kunnen worden bespaard. Kankerpatienten krijgen nu bijvoorbeeld een chemokuur waarmee de ziekte slechts een paar maanden wordt afgeremd. Een dergelijke behandeling kost zo’n 50.000 euro per patient. De vraag is of de patient baat heeft bij een chemokuur behandeling met de bijwerkingen van dien.

Een uitgangspunt bij het behandelen van patiënten met een chemokuur moet de kwaliteit van het leven zijn en niet alleen de duur van het leven. Als de patiënt geen baat heeft bij een chemokuur moet een  huisarts misschien meer aandacht besteden aan pijnbestrijding, aldus Van Eijck.

Moet de keuze voor wel of geen chemokuur niet bij de patient zelf liggen? Of kan een huisarts bepalen om alleen de pijnklachten te bestrijden? Omdat de zorgkosten uit de hand lopen vindt Van Eijck dat hierover een discussie moet plaatsvinden. Wat vind jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.