Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Gemeenten bezuinigen teveel op zorg

Laatste update op 11 november 2014 – 12:31 door Claire Langenhoff.

In 2015 bezuinigen gemeenten veel meer op zorg dan is besloten door de coalitie en D66, CU en SGP. Het zorgakkoord vermeld dat het overhevelen van de zorg zou zorgen voor een bezuiniging van 11%. Na het sluiten van de eerste contracten blijken de gemeenten zo’n 25% mínder uit te geven aan zorg dan het Rijk doet. Dit vertellen drie adviseurs die betrokken zijn bij de zorgcontracten.

zorgcontracten

De adviseurs zijn van mening dat door de gemeenten de zorgaanbieders met een onuitvoerbare taak worden opgezadeld. Met ingang van volgend jaar dienen ze dezelfde zorg aan te bieden voor een stuk minder budget. De invoering van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning, of Wmo, is nog maar twee maanden weg. Toch is pas één derde van de contracten ondertekend. Eén derde bevind zich in de eindfase, het andere deel heeft last van vertraging. Deze vertraging komt niet uit de lucht vallen; Er heerst onzekerheid over het aantal zorgbehoevenden.

 

Inhoudsopgave

Onzekerheid

Ben Bugter, één van de adviseurs, vertelt: “Gemeenten krijgen cijfers van het Rijk en zorginstellingen over het aantal cliënten dat zorg ontvangt. Die cijfers matchen niet. Als je niet weet voor hoeveel mensen je zorg moet inkopen, weet je niet of je uitkomt met het budget”.

Bij het bezuinigen onder gemeentes speelt ook mee dat het geld dat bedoelt is voor zorg wordt gestopt in andere projecten. Hieronder vallen transitiekosten, innovatiekosten, monitoring en het formeren van wijkteams.

 

Gevolgen

Zorgorganisaties komen hier niet zonder kleurscheuren vanaf. Er zal flink ingekrompen moeten worden, hierdoor zien veel mensen hun ontslag.

Hier stopt het niet. De adviseurs laten weten dat de contracten die momenteel worden afgesloten geen garantie zijn voor een soepele verloop in januari. “403 Gemeenten hebben straks rammelende contracten”, zegt Tim Robbe. Ben Bugter meld: “Zorginstellingen moeten die rammelende contracten wel tekenen en hopen maar dat het goed komt in de loop van volgend jaar. Voor instellingen is het slikken of stikken. Teken je niet, dan ga je sowieso failliet.”

In de loop van november moet elke zorgverzekeraar de nieuwe premie bekend hebben gemaakt. Wil je als eerste weten wanneer je de nieuwe zorgverzekering vergelijken kunt, meld je dan aan voor de PremieAlert van Zorgkiezer.nl Hier kun je gelijk zorgverzekeringen vergelijken met anderen. Zorgkiezer is 100% onafhankelijk. Ook staat de goedkoopste zorgverzekering altijd bovenaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344