Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Gemiddeld vergoedt verzekeraar €2100,- aan zorgkosten basisverzekering

Gemiddeld werd er in 2010 €2100 euro vergoed voor de zorg die valt onder het basispakket. Dat blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Opvallend is dat de vergoeding voor vrouwen hoger ligt dan voor mannen. Daarnaast valt op dat – rekening houdend met de verschillen in bevolkingsopbouw – de kosten bij huishoudens met laag inkomen of bij personen van niet-westere afkomst flink hoger liggen. De basisverzekering is de afgelopen jaren steeds verder uitgekleed. Wat de plannen zijn met basisverzekering 2014 is nog onbekend.

Verschil mannen vrouwen

Waar mannen in 2010 uit op gemiddeld 1 980 euro aan zorgkosten uitkwamen, kwamen vrouwen uit op 2 220 euro. Dat dit voor vrouwen hoger ligt, komt vooral doordat zij hogere kosten maken in de vruchtbare leeftijd voor ziekenhuiszorg, verloskunde en kraamzorg en medicijnen, stelt het CBS. In onderstaande grafiek is te zien dat op bepaalde leeftijden de zorgkosten voor mannen hoger zijn dan die van vrouwen. Dit komt omdat mannen vaak op hogere leeftijd meer zorg consumeren.

Gemiddelde zorgkosten basisverzekering naar geslacht, 2010

Verdeling zorgkosten basisverzekering

Het grootste gedeelte van de zorgkosten in de basisverzekering komt voort uit ziekenhuiszorg. Ruim 54 procent van de kosten worden gemaakt in het ziekenhuis. Medicijnen komen met 15 procent op de tweede plaats en met 12 procent op de derde plaats. De kosten uit de zorg die door huisartsen geleverd wordt komt op zes procent.

Hoogste zorgkosten bij laagste huishoudinkomens

De hoogste zorgkosten worden gemaakt door huishoudens uit de laagste inkomenscategorie. De kosten van de laagste inkomensgroep zijn ongeveer anderhalf keer hoger dan van de hoogste inkomensgroep. Vooral bij de tweedelijns geestelijke gezondheidszorg is het verschil groot. Alleen de verloskundige zorg en kraamzorg vormt een uitzondering, daar zijn de kosten juist hoger bij de hoogste inkomensgroepen.

Gemiddelde zorgkosten basisverzekering naar huishoudinkomen (gestandaardiseerd), 2010

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2021 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344