Hoe werken declaraties in ziekenhuizen precies?

Als je naar het ziekenhuis gaat krijg je te maken met zorgkosten. De meeste kosten worden door de zorgverzekering opgevangen en sommige kosten betaal je zelf. De kosten die het ziekenhuis maakt worden bij elkaar in een pakketje gestopt, het zogenoemde DBC-product. Wat een DBC is en hoe de declaraties in ziekenhuizen werken wordt in onderstaand filmpje van de Nederlandse Zorgautoriteit op een heldere manier uitgelegd.


Van röntgenfoto tot rekening from Nederlandse Zorgautoriteit on Vimeo.

DBC staat voor Diagnose Behandel Combinatie. Dat is een landelijke code die wordt gebruikt voor het gehele traject van een patiënt. Het is dus een combinatie van diagnose, bezoek aan specialisten, de behandeling en alle activiteiten die hierbij komen kijken. Hieraan wordt dan een DBC code geplakt die tot het tarief leidt die het ziekenhuis in rekening brengt.

Onderzoek transparantie bij ziekenhuizen

Eerder deed ZorgKiezer.nl al onderzoek naar het verschil in tarieven bij ziekenhuizen. Uit dit onderzoek bleek dat er flinke verschillen bestaan in de gehanteerde tarieven. De verschillen lopen op tot 300% tussen de goedkoopste en het duurste ziekenhuis voor dezelfde behandeling. Steeds meer mensen hebben een hoger eigen risico bij de zorgverzekering, het kan dus voordelig zijn om te weten welke bedragen een ziekenhuis hanteert. Nu is dat echt bijna niet in te zien door patiënten en ontbreekt transparantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.