Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Oppassen voor hoge medische kosten in het buitenland

Laatste update op 27 mei 2013 – 17:09 door Claire Langenhoff.

De ANWB heeft deze week laten weten dat mensen moeten oppassen voor torenhoge rekeningen voor medische zorg in Europese landen. Ziekenhuizen in onder andere Spanje en Portugal lijken zich niet te houden aan Europese afspraken en accepteren de European Health Insurance Card (EHIC) niet. 

Het resultaat is een enorme rekening voor vakantiegangers die naar het ziekenhuis moesten in Spanje of Portugal. De prijzen in de staatsziekenhuizen zijn soms tot wel drie keer zo hoog dan wat de lokale bevolking moet betalen in het ziekenhuis. Deze situatie kan alleen veranderen als de Spaanse en Portugese overheid hier iets aan doet. ANWB verwacht dat de zorgpremie stijgt als er niks veranderd.

Wat vergoed de zorgverzekering in het buitenland?

De basisverzekering vergoed de spoedeisende medische kosten. In het buitenland geldt dit ook, maar wel tegen de Nederlandse maatstaven. Hanteert het ziekenhuis hogere tarieven dan moet het verschil zelf betaald worden. Om kosten in het buitenland te dekken kan een aanvullende zorgverzekering afgesloten worden met buitenland dekking. Een reisverzekering met medische dekking is ook een optie. Daarnaast moet ook het eigen risico betaald worden. Een reisverzekering dekt het eigen risico van de zorgverzekering niet.

De EHIC mee op vakantie

De EHIC is de Europese zorgpas. De EHIC aanvragen kan bij de zorgverzekeraar en wordt meestal gratis verstrekt. Dit is het zorgpasje dat gebruikt wordt als er sprake is van medische noodzakelijke hulp in het buitenland. De EHIC is het bewijs dat er in Nederland een zorgverzekering is afgesloten. De EHIC dekt niet alles, let op dat o.a. repatriëringskosten niet zijn gedekt. Een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering met medische dekking kan dit wel doen.

 

Reacties op “Oppassen voor hoge medische kosten in het buitenland

 1. Misschien ter aanvulling. Als ik het goed heb worden bepaalde medische kosten uit de basisverzekering alleen vergoed als het gaat om spoedeisende hulp in Europa. Met de aanvullende verzekering kan je ook de kosten buiten Europa dekken.

 2. Hoi , ben momenteel in Spanje en behept met een dikke wang.
  Aangesloten(lid geworden) bij een tandartskliniek voor 50 euro en tot 2 x toe antibiotica gekregen a 6.50 per pak.
  De tandarts hier wil een kies trekken zodat mijn bestaande gebitsframe(2 x 3 kiezen) niet meer past en wil er een tandje bijzetten a 250 euro, inclusief een wortelkanaal behandeling, daar is al een foto van gemaakt.
  Dit frame heb ik al twee jaar en lichtelijk versleten vanwege veel rauwkost.
  Een nieuw frame kost incl. wortelkanaalbehandeling 650 euro.
  Mijn verzekering in Bewuzt wil slechts 75% van de 500 euro vergoeden.
  Heb geen alternatief, loop anders met een kiezenloze onderkaak, lijkt me buiten geen gezicht , ook niet al te best voor mijn tanden.
  A.s. maandag gaan ze de kies trekken, wat kan ik het beste doen?
  Ben hier op vakantie,

  Groeten,

  Willij van der Linden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344