Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Plastische chirurgie weer in het basispakket?

De minister van Volksgezondheid Wetenschap en Sport (VWS) Edith Schippers bekijkt de mogelijkheden om alle medisch noodzakelijke plastische chirurgische behandelingen weer te vergoeden vanuit de basisverzekering. In 2005 is medisch noodzakelijke plastische chirurgie uit het voormalige ziekenfonds gehaald omdat er misbruik van zou worden gemaakt. Destijds zouden te veel mensen plastische chirurgie vergoed krijgen terwijl dat niet medisch noodzakelijk was, zo bericht de Nationale Zorggids.

PlastischeChirurgie1280x720

Wat stelt de minister voor?

Gisteren heeft minister Schippers artsen opgeroepen “om met een goed plan te komen” in het televisieprogramma Radar. De minister wil graag dat artsen richtlijnen opstellen waardoor goed beoordeeld kan worden of een bepaalde plastisch chirurgische ingreep medisch noodzakelijk is. “Ik ben bereid naar ieder goed plan te kijken waarin je goede afbakeningen hebt en waar we met elkaar zeggen, dit is echt iets wat nodig is voor mensen om te kunnen functioneren, omdat het medisch noodzakelijk is.”, aldus de minister in Radar. Daarnaast vraagt ze aan plastisch chirurgen om de richtlijnen goed toe te passen zodat er niet weer te veel mensen plastische chirurgie vergoed krijgen.

 

Wat adviseert Zorginstituut Nederland?

Het besluit van de minister om medisch noodzakelijke plastische chirurgie wellicht weer te vergoeden druist in tegen de adviezen van Zorginstituut Nederland (ZN). ZN adviseert de minister over welke behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed zouden moeten worden. Volgens ZN is het in de praktijk moeilijk om de richtlijnen voor medisch noodzakelijke plastische chirurgie op een juiste manier toe te passen.

 

Waarom negeert de minister het advies van Zorginstituut Nederland?

Minister Schippers legt het advies van ZN naast zich neer omdat er mensen zijn die behandelingen niet vergoed krijgen, terwijl ze zonder zo’n ingreep niet goed kunnen functioneren. In verschillende uitzendingen van Radar kwamen namelijk mensen naar voren die door de huidige regelgeving niet in aanmerking komen voor een medisch noodzakelijke plastisch chirurgische ingreep. Voor dat soort ingrepen zouden richtlijnen opgesteld moeten worden volgens de minister.

 

Wat zegt de beroepsgroep van plastisch chirurgen?

Voorzitter prof. dr. René van der Hulst is de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Plastisch Chirurgie. Hij vertelt in Radar dat 85% van de behandelingen die plastisch chirurgen uitvoeren medisch noodzakelijk zijn en vergoed worden vanuit de basisverzekering. 15% van het werk van plastisch chirurgen zijn cosmetische ingrepen die niet vergoed worden. Maar volgens hem is de scheidslijn tussen medisch noodzakelijke- en cosmetische plastische chirurgie in de praktijk niet eenvoudig te maken, waardoor er mensen zijn die plastische chirurgie niet vergoed krijgen terwijl het wel medisch noodzakelijk is.

 

Welke oplossing draagt de beroepsgroep van plastisch chirurgen aan?

Van der Hulst stelt voor om met de minister om de tafel te gaan zitten om samen de richtlijnen te bepalen, zodat iedereen medisch noodzakelijke plastische chirurgie vergoed krijgt vanuit de basisverzekering. Daarnaast wil hij graag dat er een apart en onafhankelijk orgaan of instelling opgericht wordt die gaat controleren of de richtlijnen goed toegepast worden. Van der Hulst wil graag aan de slag zodat vanaf 1 januari 2016 alle medisch noodzakelijke behandelingen vergoed worden.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2021 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344