Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Regeling voor dure medicijnen aangepast

dure medicijnenZiekenhuizen kunnen medicijnen voorschrijven die erg duur zijn. Het ziekenhuis wilt deze kosten vergoed krijgen van de zorgverzekeraars, maar om dat te krijgen moeten de medicijnen aan bepaalde voorwaarden voldoen. Op dit moment gelden strenge regels voor de zogenoemde add-ons en de vergoeding hiervan.

Een add-on is een prestatie die het ziekenhuis levert bovenop de reguliere behandeling, bijvoorbeeld een duurder geneesmiddel. Om een add-on vergoed te krijgen van de zorgverzekeraar moet het medicijn nu minimaal tienduizend euro per jaar kosten en op een speciale lijst staan. De stoffen op deze lijst worden nu bepaald aan de hand van stofnaam, toedieningsvorm en indicatie. De Nederlandse Zorgautoriteit adviseert minister Schippers van Volksgezondheid om de regels voor dure geneesmiddelen aan te passen, zodat ziekenhuizen zelf kunnen bepalen welke medicijnen voor een vergoeding in aanmerking komen.

Zelf de medicijnen bepalen

Omdat een ziekenhuis alleen vergoeding krijgt bij een add-on die minimaal tienduizend euro per jaar kost, is de kans groot dat er wordt gekozen voor duurdere medicijnen, omdat goedkopere add-ons niet vergoed worden. In 2015 vervalt deze grens waardoor ziekenhuizen beter afgestemde medicijnen kunnen voorschrijven. De add-ons worden dan per geneesmiddel bepaald en niet langer aan de hand van stofnaam e.d. waardoor de declaratie en registratie van geneesmiddelen transparanter wordt.

 

Geen invloed op patiënt

Als de regels omtrent de vergoeding van dure geneesmiddelen veranderen of niet, de patiënt merkt dit niet. Patiënten houden recht op medicijnen, zelfs als het ziekenhuis niet aan de add-on regels voldoet. De vergoeding voor de patiënt loopt via de zorgverzekering en iedereen heeft altijd recht op spoedeisende medische hulp.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2021 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344