Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Schippers zet zich in voor meer medicijnen

Laatste update op 18 oktober 2021 – 15:38 door Daan.

De afgelopen tien jaar is er een groeiend tekort aan medicijnen. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil met zorgverzekeraars en apotheken zorgen dat bepaalde medicatievoorraden voor kwetsbare patiënten zeker gesteld worden. Samen gaan ze bespreken hoe ze dit kunnen bereiken. 

medicijnenDe oorzaak van de tekorten

De tekorten worden onder andere veroorzaakt door gebrek aan de nodige grondstoffen of problemen met de productie. Soms wordt de productie zelfs volledig stopgezet door economische redenen. Voor fabrikanten is Nederland maar een klein afzetgebied. Ook kan het prijsbeleid voor hen leiden tot minder winst.

De minister uitte haar bezorgdheid over de tekorten aan medicijnen in een onderzoek naar de oorzaken en gevolgen. Dit schreef ze onlangs aan de Tweede Kamer. Uit haar onderzoek blijkt dat bij maar liefst één op de twintig aanvragen het benodigde medicijn níet beschikbaar is. Hieronder vallen vooral geneesmiddelen voor kanker, diabetes en Parkinson. Vaak blijken de gevolgen voor de patiënten beperkt tot ongemak, maar de afwezigheid van dit soort medicijnen kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Schippers verklaart dat sommige soorten patiënten last kunnen hebben van een vervangend medicijn.

De gevolgen

Vaak blijven de gevolgen beperkt, omdat apotheken zelf moeite stoppen om een vervangend middel te vinden of het tekort op te lossen. Per patiënt kost dat makkelijk een kwartier meer. Gezien het tekort om de hoek komt kijken bij zo’n 200.000 verstrekkingen, kost dit naar schatting zo’n 60 tot 70 miljoen per jaar.

Welke medicijnen krijg je eigenlijk vergoed van je zorgverzekering? Zie het hier.
In de loop van november maken zorgverzekeraars de nieuwe premie openbaar. Je kunt op Zorgkiezer.nl jouw huidige zorgverzekering vergelijken met anderen. Zo vind je gemakkelijk en snel je nieuwe verzekering voor 2015. Zorgkiezer is onafhankelijk, ook staat de goedkoopste altijd bovenaan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344