Vaker naar de huisarts

Huisartsen hebben het iets drukker gekregen. Het aantal bezoeken aan de huisarts is gestegen, maar wat opvalt is dat het aantal patienten is gedaald. 

Uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat het aantal ingeschreven patienten bij de huisarts gedaald is, maar dat het aantal bezoeken aan de huisarts stijgt. Dit is mede ontstaan door de vergrijzing in Nederland. Het aantal consulten is ook gestegen doordat de huisarts behandelingen uitvoert waarvoor eerst naar het ziekenhuis werd gegaan. Kosten die gemaakt worden bij de huisarts worden vergoed vanuit de basisverzekering

Het aantal bezoeken is met 20% procent gestegen naar 8.900 per jaar en het aantal patienten is gedaald van 2300 naar 2100 gemiddeld per huisarts. Huisartsen hebben gemiddeld een praktijkresultaat van 149.000 euro. Dit was in 2006 nog zo’n 152.000 euro. Een flink verschil. De NZa Gebruikt de gegevens om de prijzen voor de huisartsenzorg te bepalen. Op dit moment zijn er echter nog geen consequenties verbonden betreft de prijzen voor huisartsenzorg in de toekomst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.