Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Verkeerde diagnoses gesteld vegetatieve patiënten

Laatste update op 3 mei 2016 – 03:55 door .

In Nederland ligt er een relatief groot aantal patiënten in het ziekenhuis of verpleeghuis dat onterecht gediagnostiseerd is met een vegetatieve toestand. Deze mensen krijgen hierdoor geen passende behandeling of zorg. Deze resultaten blijken uit het onderzoek van Willemijn van Erp, van het Radboudumc en de Coma Science Group in Luik.

coma

Willemijn van Erp en diens collega’s hebben gegevens over de hoeveelheid vegetatieve patiënten verwerkt en gepubliceerd in Journal of the American Medical Directors Association, een Amerikaans vakblad. Van Erp trekt de conclusie dat de kennis van de juiste zorg voor deze patiënten in Nederland te versnipperd is.

 

Nieuwe diagnoses

De onderzoekster nam contact op met onder andere zo’n 400 ziekenhuizen, revalidatiecentra en hospices om haar onderzoek op te baseren. Artsen gaven aan dat 41 patiënten zich ongetwijfeld zouden bevinden in vegetatieve toestand. Nadat een preciezere diagnose opnieuw werd gesteld bleek echter dat dit er van de 41 slechts 24 waren. Patiënten met een nieuwe diagnose bleken te verkeren in een laagbewuste of zelfs nog bewuste toestand, waar een andere vorm van zorg op moet worden toegepast. Een persoon is in een vegetatieve toestand wanneer hij wakker wordt uit een coma zonder een teken van bewustzijn, bewuste reactie of communicatie. Dit wordt ook wel niet-responsief waaksyndroom genoemd. Het hersenletsel is vaak te wijden aan een beroerte of gebrek aan zuurstof.

Van Erp vertelt: “Nederland kent in vergelijking met andere landen relatief heel weinig patiënten in vegetatieve toestand. Maar waarom dat is weten we niet. Het kan te maken hebben met de medische besluitvorming. Internationaal gezien is het uniek dat hier de behandeling door de arts gestaakt mag worden als er geen herstel meer mogelijk is.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344