Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Versoepeling coronamaatregelen: dit zijn de plannen

Laatste update op 13 mei 2020 – 10:46 door Emma-Jane Tolenaar.

In veel woonkamers werd vanavond een zucht van verlichting geslaakt. In een persconferentie kondigde premier Rutte aan dat het tijd is voor een versoepeling van de maatregelen omtrent corona. Tegelijkertijd blijft voorzichtigheid geboden. Hoe ziet dit nieuwe normaal er uit?

Bron: Rijksoverheid

Bron: nu.nlNee, het is nog niet het einde van de intelligente lockdown, zo gaf Rutte aan, maar er komt wel degelijk meer vrijheid. Het ‘blijf zo veel mogelijk thuis’ wordt vanaf volgende week vervangen door: ‘blijf thuis bij klachten’.

Gefaseerde versoepeling

De versoepeling van de maatregelen staat in vier fases op de planning, namelijk:

11 mei

 • Contactberoepen mogen hun werk weer uitvoeren. Dit betekent dat onder meer kappers en masseurs hun deuren weer kunnen openen. Wel kunnen klanten alleen op afspraak langskomen. Klanten moeten gezond zijn. Een mondkapje is niet verplicht.
 • Ook de regels voor buitensporten zijn versoepeld. Buitensporten waarbij men de gepaste afstand van 1,5 meter kan bewaren, zijn weer toegestaan. Denk bijvoorbeeld aan golf en tennis. Wedstrijden blijven voorlopig afgelast.
 • Basisschool leerlingen gaan de helft van de tijd naar school. De groepen zijn gehalveerd. De leerlingen gaan bij voorkeur wel volledige dagen naar school.

1 juni

 • Het openbaar vervoer hervat de normale dienstregeling. Het maximaal aantal  inzittenden is wel sterk beperkt. Het dragen van een (niet-medisch) mondkapje is verplicht.
 • Op 2 juni (i.v.m. Pinksteren) gaan de middelbare scholen weer open.
 • De terrassen mogen weer open. Iedereen moet aan een tafeltje zitten en terrasbezoekers moeten 1,5 meter afstand bewaren.
 • Restaurants, theaters en bioscopen mogen hun deuren weer openen. Er geldt een maximum aantal van 30 bezoekers. Om die reden krijgen bezoekers alleen na reservering toegang.
 • Musea en monumenten mogen weer open. Bezoekers moeten vooraf kaarten kopen. Ook moeten ze 1,5 meter afstand houden.

1 juli

 • Campings en vakantieparken gaan weer volledig open, inclusief toilet- en douchegebouwen.
 • Horeca, bioscopen en theaters mogen opschalen naar maximaal 100 bezoekers. Bezoekers moeten nog steeds vooraf reserveren en gepaste afstand houden. Hetzelfde geldt voor kerken, congrescentra en crematoria. Ook bruiloften met maximaal 100 gasten zijn weer toegestaan.

1 september

 • Alle sporten zijn weer toegestaan. Ook sportscholen mogen hun deuren weer openen.
 • Evenementen en sportwedstrijden mogen onder voorwaarden weer doorgaan, maar publiek is nog niet toegestaan.
 • Seksclubs en sauna’s mogen weer open. Ook sekswerkers mogen hun werk hervatten.

Voorzichtige routekaart

Net als eerder blijf premier Rutte op zijn hoede. Hij noemt de routekaart voor versoepeling een ‘voorzichtige planning’. De maatregelen zijn en blijven afhankelijk van de ontwikkeling van het virus. Dat wil zeggen dat ‘het virus beheersbaar moet blijven’, aldus Rutte. De beheersbaarheid van het virus wordt gemeten aan de hand van twee criteria. Ten eerste de effecten op de zorg en ten tweede de effecten op de drukte op straat. Aan de hand hiervan kan het kabinet besluiten om de planning indien noodzakelijk te herzien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344