Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Wanbetalers makkelijker terug naar de zorgverzekeraar

wanbetaler

Het wordt wanbetalers makkelijker gemaakt om terug te keren naar de eigen zorgverzekeraar. Nieuwe maatregelen van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) moeten het aantal wanbetalers omlaag brengen. Nu kan een wanbetaler alleen terug naar de zorgverzekeraar als de schuld helemaal is afbetaald of als er een erkend bedrijf de aflossing van de schuld verzorgt. In het voorstel van minister Schippers staat dat wanbetalers ook naar de zorgverzekering terug mogen als zij rechtstreeks een betalingsregeling treffen met de zorgverzekeraar. 

Wat gebeurt er als ik mijn zorgverzekering niet betaal?

Op dit moment is het zo geregeld dat je wordt aangemeld bij het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) als je langer dan 6 maanden de zorgverzekering niet hebt betaald. Je betaald dan niet langer premie aan de zorgverzekeraar, maar aan het CVZ. Je houdt wel de dekking van de basisverzekering, maar een eventuele aanvullende zorgverzekering kan worden gestopt door de zorgverzekeraar. Als de schuld is afbetaald aan de zorgverzekeraar, gaat de aanvullende zorgverzekering ook weer gelden.

Krijg ik een boete als ik de zorgverzekering langer dan 6 maanden niet betaal?

Als je bent aangemeld als wantbetaler bij het CVZ ga je een andere premie betalen dan die aan je zorgverzekeraar. Zoals het nu geregeld is, betaal je als wanbetaler 130% van de standaardpremie, dit komt neer op 160 euro per maand. Dit bedrag is de bestuursrechtelijke premie en dit verhoogde bedrag draagt niet bij aan het aflossen van de openstaande schuld bij de zorgverzekeraar. De bestuursrechtelijke premie is geldig voor elke wanbetaler, ongeacht het inkomen.

Wat is er anders in het nieuwe voorstel voor wanbetalers?

Op dit moment zijn er zo’n 315.000 wanbetalers in Nederland, dus mensen die langer dan 6 maanden de zorgverzekering niet hebben betaald. Om dit aantal terug te dringen is er een voorstel gedaan door minister Schippers waarin staat dat wanbetalers weer aangemeld kunnen worden bij de zorgverzekeraars, als zij een betalingsregeling treffen. De premie kan dan weer worden betaald aan de zorgverzekeraar in plaats van aan het CVZ. Daarnaast wil minister Schippers zelf de bestuursrechtelijke premie bepalen, zodat er verschillende bedragen komen voor verschillende groepen wanbetalers.

Zorgverzekeraars ontvangen een vergoeding voor verzekerden die bij het CVZ zijn aangemeld. In het nieuwe voorstel staat dat deze vergoeding afhankelijk wordt van de inspanning die de zorgverzekeraar levert aan het tegengaan van wanbetalingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2021 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344