Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Wat is een persoonsgebonden budget?

Laatste update op 11 november 2014 – 12:32 door Claire Langenhoff.

Een persoonsgebonden budget, of pgb, is een budget dat je toegekend krijgt om zelfstandig de zorgverleners in te huren voor de zorg die jij behoeft. Als je chronisch ziek bent of een beperking hebt kun je het heft in eigen handen nemen en je eigen begeleiding of voorzieningen regelen. Met een pgb bepaal je zelfstandig wie je komt assisteren, wanneer dit gebeurt en wat deze hulp precies op zich neemt.

pgb

Twee soorten pgb’s

Er is de pgb-ANWZ: Dit budget is bestemd voor persoonlijke verzorging, verpleging, individuele en groepsbegeleiding en kortdurend verblijf. Ook is er het pgb-Wmo: Hieronder valt huishoudelijke hulp, hulpmiddelen en voorzieningen.
Vanaf 2015 zullen er twee nieuwe pgb’s bij komen: Het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw.

 

 

Pgb-ANWZ

Als er sprake is van chronisch ziek zijn of een handicap zal voor een langere tijd zorg nodig zijn. Denk aan dagopvang, of hulp bij persoonlijke verzorging. Hier kun je een pgb voor zorg op basis van de AWBZ aanvragen. Om dit te kunnen doen is er een AWBZ-indicatie nodig. Hierop staat vermeld welke zorg je nodig hebt en hoeveel. Zowel jij als een zorgkantoor in de buurt ontvangt het indicatiebesluit van het CIZ. Het zorgkantoor treedt met jou in overleg over hoe groot het pgb wordt, voor welke periode dit zal zijn en wanneer het bedrag wordt uitbetaald. Als je kiest voor zorg in natura bepaald de zorgaanbieder hoe de zorg verstrekt zal worden.

 

Wat kost een pgb-AWBZ?

De tarieven voor 2014 zijn te hier (http://www.zorginstituutnederland.nl/pakket/awbz-kompas/persoonsgebonden+budget) te bekijken, of te verkrijgen bij uw zorgkantoor. Dit jaar zijn bestaan er zowel pgb’s mét een indicatie voor langdurig verblijf als pgb’s zonder. Als je dit jaar voor het eerst een pgb krijgt, geldt er voor hulp van niet-professionele zorgverleners een maximum uurtarief van 20 euro.

Pgb-Wmo

Als je als gehandicapte, oudere of chronisch zieke ondersteuning nodig heeft thuis kun je contact opnemen met het Wmo-loket van je gemeente. Hiermee kun je onder andere in aanmerking komen voor hulp in de huishouding, warme maaltijden of praktische zaken als een traplift. Met een pgb voor Wmo-zorg kun je de hulp die je nodig hebt zelf regelen.

 

Pgb internationaal

Ga je langer dan zes weken naar het buitenland? Meld dit aan je zorgkantoor. Het is toegestaan je pgb te gebruiken voor het inkopen van zorg in het buitenland. Wel is dit voor een maximum van dertien weken.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344