Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Werkgevers ontwikkelen plan voor ZZP-ers.

Het sociale zekerheidsstelsel moet aangepast worden. Iedereen die werkt moet een aanvullend pensioen opbouwen, geld krijgen voor scholing en verzekerd zijn tegen ziekte en werkloosheid. Zo ook de 1,2 miljoen ZZP-ers. Werkgeversvereniging AWVN legde dit plan vandaag voor aan Mark Rutte. Wetenschappers en vakbeweging reageren voorzichtig goed op het voorstel voor een basisstelsel voor alle werkenden.

ZZP-er

Financiele zekerheid bevordert economie

De werkgevers willen dat er iets gedaan wordt aan de groeiende tweedeling, maar ook dat bedrijven nog flexibeler kunnen worden. Eén derde van de werkenden heeft geen vaste dienst. Als mensen zich zekerder voelen, geven ze meer geld uit. Zo groeit de economie en wordt de werkgelegenheid bevorderd. Harry van de Kraats, directeur van de AWVN, zegt: ‘Als de factor arbeid niet te vast kan zijn, moeten we de sociale zekerheden niet verwaarlozen. Mensen die onzeker zijn houden de hand op de knip en dat is niet goed voor de economie en de werkgelegenheid’.

De bestaande plannen zullen in overleg met politiek en vakbeweging verder worden uitgewerkt. AWVN schetst vooral het ruwe geheel en noemt geen bedragen, zo geeft hij ze een kans. Om de plannen financieel toegankelijk te houden zouden de uitkeringen dalen. Van de Kraats stelt: ‘Als iedereen zich verzekert, kunnen de premies betaalbaar zijn. Ook concurrentie leidt tot lagere premies’. Of er ook vaker beroep zal worden gedaan op de sociale zekerheid is niet te voorzien. Dit vertelt Barbara Baarsma van SEO Economisch Onderzoek, dat het AWVN-plan heeft doorgelicht.

 

Werkloosheid iets omhoog

Als ook kleine zelfstandigen een beroep op de WW kunnen doen zal de werkloosheid vermoedelijk iets stijgen. De werkloosheid op lange termijn zal echter dalen, doordat men makkelijker aan een baan komt op een flexibelere arbeidsmarkt.
Een belangrijk aspect van de plannen is scholing, opdat de werkenden hun kennis op peil kunnen houden. ‘Voor zzp’ers is daarvoor nu niets geregeld, terwijl werknemers zich vooral kunnen scholen voor hun eigen sector. Wij denken aan een nationaal scholingsfonds’, verklaart Van de Kraats.

 

Bestaande initiatieven

Er is al een aantal initiatieven waarmee ZZP-ers zelf zekerheid kunnen verkrijgen. Er zijn broodfondsen waarmee kleine zelfstandigen geld apart kunnen leggen en zo kunnen sparen voor wanneer iemand ziek is. ZZP-ers met een minimale omzet van 70.000 euro kunnen, met toestemming van de Belastingdienst, een bv oprichten. Zo kunnen ze als werknemer een beroep doen op de ziektewet en WW.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2021 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344