Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Wet Vrije Artsenkeuze: Wat betekent het voor jou?

Op 16 december werd het wetsvoorstel voor Vrije Artsenkeuze afgekeurd door de senaat. Het kabinet zal de zorgwet alsnog opnieuw indienen bij het parlement. Mocht de wet weer niet worden doorgevoerd, dan zal het kabinet ervoor zorgen dat het akkoord dat is gesloten met de zorgsector tóch zal worden uitgevoerd. Wat betekent dit voor jou?

wet

Waar gaat de discussie over?

De Nederlandse zorg wordt elk jaar duurder. De minister wil dit beperken door zorgverzekeraars de ruimte te geven om te kunnen onderhandelen met ziekenhuizen om de laagste zorgprijs. Dit zou bereikt kunnen worden door zorgverzekeraars een grotere stem te geven in naar welke zorgverlener verzekerden heen zouden kunnen. Hierdoor stijgt volgens de minister de kwaliteit van de gezondheidszorg en dalen de zorgkosten.

Mensen die het niet eens zijn met de verdere beperking zijn van mening dat zorgverzekeraars teveel macht zouden krijgen. De vier grootste zorgverzekeraars staan volgens hen al te sterk in de onderhandelingen met zo’n 90 ziekenhuizen en duizenden artsen en andere zorgaanbieders.

 

Wat is de wet van Vrije Artsenkeuze?

De wet van vrije artsenkeuze zou zorgverzekeraars meer macht geven om met ziekenhuizen goedkope tarieven af te spreken. Het stelt zorgverzekeraars in staat  om een polis aan te bieden die dure, overbodige of slechte zorg niet langer heeft gecontracteerd. Zo hoeft hij daar ook geen vergoeding voor te geven. Het is dan mogelijk dat zorg bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders, zoals bepaalde klinieken of specialisten, helemaal niet meer wordt vergoed. De premie van deze polis, maar ook de zorguitgaven van Nederland, kunnen daarmee flink omlaag.

 

Wat betekent dit alles voor jou?

Nu nog niks. Mocht de wet van vrije artsenkeuze worden doorgezet, dan zal deze pas gelden voor 2016. Dit houdt in dat er dit jaar nog gewoon kan worden gekozen voor een natura-, restitutie of budgetpolis. Ook in 2016 zullen de natura- en restitutiepolissen blijven bestaan; Deze zullen echter een stuk prijziger worden dan de polis die niet-gecontracteerde zorg helemaal niet zal vergoeden. Als voor de nieuwe wet gestemd wordt, dan hoeft de verzekeraar vanaf 2016 namelijk niets te vergoeden voor een behandeling bij een ziekenhuis of zorgverlener zonder contract. Vanaf dat moment zal niet-gecontracteerde zorg zelf betaald moeten worden, en is er feitelijk minder vrijheid bij het kiezen van een zorgverlener.

Reacties op “Wet Vrije Artsenkeuze: Wat betekent het voor jou?

  1. Wat ???? Destijds is de nieuwe verplichte zorgverzekering ingevoerd, zodat er geen verschillen meer zouden zijn tussen arm en rijk (ziekenfonds/particulier) en dat iedereen dezelfde kwalitatief goede zorg zou krijgen. Natura en Restitutie was destijds alleen een minimaal verschil voor als je zorgverzekeraar toch per ongeluk ergens geen contract had afgesloten, je het toch vergoed zou krijgen en bij de Natura maar gedeeltelijk. Met deze nieuwe wet gaan we dus weer terug naar af ! Ik geloof er niets van dat de premies omlaag gaan. Nu zijn er ook al genoeg reserves en wij burgers zien daar niets van terug ! Dus waarom zou dat in de toekomst anders worden. We gaan alleen maar toch weer verschillen creëren tussen arm en rijk. En dat was nou nooit de bedoeling bij aanvang van de hele nieuwe zorgverzekering.
    Ik hoop echt dat het parlement niet zwicht voor deze domme argumenten, want het wordt er alleen maar slechter op voor iedereen !

  2. Dit gaat dus inhouden,dat als er een ziekenhuis opname nodig is,de verzekering bepaalt waar jij komt te liggen,dat kan dus een ziekenhuis zijn ver van je woonplaats,terwijl er een ziekenhuis is die op fiets afstand te berijden is.
    Wil je wel in dit ziekenhuis terecht komen bij een opname,zul je dus een duurdere verzekering moeten afsluiten, de arme mensen onder ons kunnen dit helaas niet meer betalen, maar voor de rijken onder ons zal dit geen probleem zijn.
    Het gepeupel moet naar de pijpen van de verzekering dansen en hun duur verdiende centjes netjes elke maand inleveren, de rijken komen er weer onderuit.
    Zilveren Kruis Achmea heeft voor 2015 al zo,n basis polis, zij zullen hierop afgestraft worden, vele mensen zoals ik zijn helaas weg gegaan bij ZKA, veel en veel te duur voor Jan met de pet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2022 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344