Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Ziek tijdens je vakantie? Je bent niet de enige!

Inmiddels zijn de zomervakanties in heel Nederland begonnen. In Midden Nederland sloten de scholen twee weken geleden als de eerste de deuren, waarna het Zuiden een week later volgde en deze week kan ook Noord Nederland zijn koffers gaan pakken.
Maar wat als je juist nu je vrij bent de eerste dagen met een thermometer in bed doorbrengt? Je bent niet de enige die door ziekte geveld wordt op het moment dat je eindelijk kan ontspannen.
Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 3% van de Nederlanders last heeft van de ‘vrijetijdsziekte’.

Vrijetijdsziekte

Vrijetijdsziekte

Ziek worden op je vrije dagen wordt ook wel het ‘omgekeerde Kortjakje-syndroom’ genoemd. Want Kortjakje was middenin de week ziek, maar zondags niet.
Volgens Hoogleraar psychologie Ad Vingerhoets zijn er een aantal verklaringen voor dit syndroom.

Wegvallen van stress

Een mens heeft best een beetje baat bij een gezonde vorm van stress. Dit onderdrukt namelijk bepaalde kwaaltjes. Zodra je vakantie begint en deze mate van stress wegvalt zien die symptomen kans om je immuunsysteem uit balans te brengen.

Minder afleiding

Je hebt je werk overgedragen en kan dit met een gerust hart een aantal weken achter je laten. Hierdoor ontstaat er meer ruimte in je hoofd. Deze ruimte zorgt ervoor dat signalen of pijntjes in je lijf nu pas worden opgemerkt.

Ander ritme

De meeste mensen hebben een ander ritme tijdens hun vakantie. Doordat de wekker even niet om 7:00 uur gaat, gaan mensen vaak later slapen en staan ook later op. Daarnaast kan er in andere mate koffie en/of alcohol worden gedronken. Je lichaam kan hier op reageren.

Tips

Sporten zou de overgang van werk naar vrije tijd eenvoudiger moeten maken. Door een flinke fysieke inspanning neemt de aanmaak van adrenaline af en dit zal je helpen om beter te ontspannen.
Vind tevens een gezonde balans van ontspanning en inspanning tijdens je vakantie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ondernomen van activiteiten die jou energie geven.
Geniet van je vakantie!

Reacties op “Ziek tijdens je vakantie? Je bent niet de enige!

  1. Goed artikel! Ik vind 3% van de mensen eigenlijk nog wel meevallen. Had dit percentage echt hoger verwacht aangezien ik dit vaker hoor van mijn collega’s en vrienden.

  2. Dit heb ik erg gemerkt tijdens de vakantie. Van de 10 personen waren er 4 mensen een week ziek. Het klopt inderdaad dat je in een heel ander ritme zit tijdens de vakantie. Je zou denken dat het zou helpen om in de vakantie lekker uit te slapen, maar misschien is dit toch niet de oplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2021 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344